Yeni Papa Nasıl Seçilecek?

Devlet Bahçeli 99 Gün Sonra Meclis’te Devlet Bahçeli 99 Gün Sonra Meclis’te

Papa Francis’in ardından Katolik Kilisesi’nin yeni ruhani lideri, kardinallerin oylarıyla belirlenecek. Papa seçim süreci, yüzyıllardır değişmeyen sıkı kurallar ve ritüellerle yürütülüyor. Mevcut kurallara göre, 80 yaşın altındaki 138 kardinal, yeni papa için oy kullanma hakkına sahip.

Seçim süreci, Vatikan’daki Sistine Şapeli’nde gerçekleşiyor. Kardinaller bu süreçte dış dünya ile tüm bağlarını kopararak tamamen gizlilik içinde oy kullanıyor. Her gün dört oylama yapılabiliyor ve karar alınana dek kardinaller dışarı çıkamıyor. Seçimin en çarpıcı sembollerinden biri ise, oylamaların ardından Şapel’in bacasından çıkan duman. Siyah duman sonuçsuz oylamayı, beyaz duman ise papa seçildiğini simgeliyor.

3’te 2 Çoğunluk Şart

Yeni papa seçilmeden önce, adayların olumlu ve olumsuz yönleri tartışılıyor. Seçilecek papanın, oyların üçte ikisini alması gerekiyor. Adayların açıkça kampanya yapması yasak olsa da süreç, perde arkasında siyasi etkileşimlerin yaşandığı bir dönem olarak biliniyor.

Yeni Papa Dünyaya Nasıl Duyuruluyor?

Gerekli çoğunluğu alan aday, teklifi kabul ettikten sonra hangi isimle anılmak istediğini bildiriyor. Ardından, Aziz Petrus Bazilikası'nın balkonundan geleneksel olarak "Habemus Papam!" (Bir papamız var!) ilanıyla yeni papa dünyaya tanıtılıyor. Yeni lider, ilk selamlamasında "Urbi et Orbi" yani "şehri ve dünyayı" kutsayarak görevine başlıyor.

Papa Francis’in ardından Katolik dünyasının yeni liderinin kim olacağı merakla bekleniyor. Vatikan’da başlayan seçim süreci, tarihin en köklü geleneklerinden birini bir kez daha yaşatıyor.

Kaynak: HABER MERKEZİ