Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 2024 yılı ilk çeyrek büyüme rakamlarını açıkladı. Türkiye ekonomisi ilk çeyrekte yüzde 5,7 büyüdü. Hane halkının nihai tüketim harcamaları da yüzde 7.3 arttı. Büyüme verilerine ilişkin olarak Bakan Şimşek'ten ilk değerlendirme geldi.

Piyasalar ayın son gününde önemli bir veriyi karşıladı. TÜİK, 2024 yılı ilk çeyrek büyüme verilerini duyurdu. Türkiye ekonomisi ilk çeyrekte, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 5,7 büyüme kaydetti. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, büyüme verilerine ilişkin olarak,

"Türkiye ekonomisi 2024 yılı ilk çeyreğinde yüzde 5.7 büyüdü. Yıllıklandırılmış milli gelir 1 trilyon 158 milyar dolara ulaştı. Uyguladığımız rasyonel, öngörülebilir ve kurala dayalı politikalarla ekonomimiz daha dengeli ve sürdürülebilir bir büyümeye doğru ilerliyor. iç talebin büyümeye verdiği katkı 4.1 puan iken, net dış talebin katkısı 5 çeyrek sonra pozitife dönerek 1.6 puan oldu." açıklamasını yaptı.

Aile ve Sosyal Hizmetler bakanı kaza yaptı Aile ve Sosyal Hizmetler bakanı kaza yaptı

Bakan Şimşek'ten ilk açıklama

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek X hesabından verilere ilişkin şu açıklamayı yaptı:

"Türkiye ekonomisi 2024 yılı ilk çeyreğinde yüzde 5.7 büyüdü. Yıllıklandırılmış milli gelir 1 trilyon 158 milyar dolara ulaştı.

Uyguladığımız rasyonel, öngörülebilir ve kurala dayalı politikalarla ekonomimiz daha dengeli ve sürdürülebilir bir büyümeye doğru ilerliyor. iç talebin büyümeye verdiği katkı 4.1 puan iken, net dış talebin katkısı 5 çeyrek sonra pozitife dönerek 1.6 puan oldu.

Aynı dönemde yatırımlar %10.3 artarken, makine ve teçhizat yatırımları aralıksız büyümesini 18 çeyreğe taşıdı. Mal ve hizmet ihracatı %4 büyüdü.

Sanayi katma değeri %4.9 arttı. Yüksek teknolojili üretimin bu dönemde yıllık %21 büyüme kaydetmesi katma değer artışı için cesaret verici.

İlk çeyrekte geçen yılın aynı dönemine göre 1 milyon 46 bin kişi ilave istihdam sağlandı. Mevsimsel düzeltilmiş işsizlik oranı son 44 çeyreğin en düşük seviyesi olan %8.7'ye geriledi.

Yılın ikinci çeyreğine ilişkin göstergeler ekonomideki dengelenmenin devam ettiğini işaret ediyor. 2024 yılı genelinde net dış talebin pozitif katkı verdiği dengeli bir büyüme öngörüyoruz.

Programımız sayesinde dengelenen büyüme kompozisyonu, düşen cari açık, artangüven, iyileşen beklentiler ve hızlanan dış kaynak girişi dezenflasyona önemli katkı sağlayacak.

Fiyat istikrarına doğru yol aldığımız bu süreçte yapısal reformları hız vererek katma değerli üretimi ve verimlilik artışını desteklemeye devam edecek, vatandaşlarımızın refahını kalıcı olarak arttıracağız"

Tüi̇k Ilk Çeyrek Için Büyüme Rakamlarını Açıkladı! (2) 

Kaynak: MYNET