Gerilim tırmanıyor

Manisa’da Leylek Çifti 6 Yıldır Aynı camide Yuva Kuruyor
Manisa’da Leylek Çifti 6 Yıldır Aynı camide Yuva Kuruyor
İçeriği Görüntüle

ABD ve İsrail’in 28 Şubat’ta başlattığı saldırıların üzerinden yaklaşık bir ay geçerken, bölgedeki tansiyon giderek artıyor. Hürmüz Boğazı’nın kapanması ve Körfez ülkelerine yönelik misillemeler, dünya genelinde enerji krizine ilişkin endişeleri artırdı.

Daha önce müzakere sinyalleriyle piyasaları bir miktar rahatlatan süreç, Trump’ın son açıklamalarıyla yeniden sert bir yön değişikliğine sahne oldu. Ulusa sesleniş konuşmasında İran’a yönelik tehditlerini artıran Trump, önümüzdeki haftalarda çok daha sert adımlar atacaklarını ifade etti.

“Çok sert darbe indireceğiz”

Trump, İran’daki askeri hedeflerin büyük ölçüde tamamlandığını belirterek, “Önümüzdeki 2-3 hafta içinde çok sert bir darbe indireceğiz. Anlaşma sağlanamazsa elektrik santrallerini hedef alacağız” dedi. Bu açıklamalar, küresel piyasalarda risk algısını yükseltti.

Altın düşüşe geçti

Artan jeopolitik risklere rağmen altın fiyatları yönünü aşağı çevirdi. Yeni güne yüzde 2’nin üzerinde düşüşle başlayan altının ons fiyatı yaklaşık 4.646 dolar seviyesinde işlem görüyor.

İç piyasada ise gram altın 6.688 TL, çeyrek altın ise 10.936 TL seviyelerinde işlem görüyor.

Diğer değerli metallerde de düşüş dikkat çekti. Spot gümüş yüzde 2,9, platin yüzde 1,8 ve paladyum yüzde 1,4 oranında geriledi.

Petrol fiyatları yükseldi

Trump’ın açıklamaları enerji piyasalarında ise ters etki yarattı. ABD ham petrolü (WTI) yüzde 4,1 artışla 104 dolar seviyesine yükselirken, Brent petrol yüzde 5,3’lük artışla 106 doları aştı.

Brent petrolün fiyatı 2 Nisan Perşembe sabah saatlerinde yüzde 6,8 artışla 107 dolar seviyesine kadar çıktı.

Küresel piyasalarda gözler, önümüzdeki günlerde Orta Doğu’daki gelişmeler ve olası yeni açıklamalara çevrildi.

Kaynak: HABER MERKEZİ