Son günlerde yaşanan şiddet olayları Türkiye’de artmaya başladı. Kayseri’de başlayan ve belirli illere sıçrayan olaylar, 400 kişiden fazla tutuklama ile sonlandı. Şiddet olaylarının artması ile ilgili Manisa Meydan Gazetesi’ne açıklamalarda bulunan Selçuk Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü Öğretim Üyesi Sosyolog Prof. Dr. Bünyamin Ayhan, ekonomik ve hayat pahalılığı gibi konuların da şiddet olaylarını tetiklediğini kaydetti.


İdeolojik konular tartışılıyor

Toplumun iki temel sorunu olduğunu belirten Selçuk Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü Öğretim Üyesi Sosyolog Prof. Dr. Bünyamin Ayhan,

“Toplumsal olarak gergin dönem geçiriyoruz.  Artan enflasyon, hayat pahalılığı ve diğer kaygı yaratacak hususlar bazı toplumsal olayları körüklüyor. Sosyal sorunlar şiddete neden olabiliyor. Diğer önemli konu ise göçmen olgusu günümüzde farklı boyutlarda anlaşılabiliyor. Farklı boyutlarda insanlar ideolojik konular üzerinden yorumlayabiliyorlar. Siyasal İslamcılar ‘ensar ve muhacir’ üzerinden tartışma yaratmaya çalışıyorlar. Bu konuların hepsi politik süreçleri yansıtıyor. Göçmen olgusu Türkiye için ciddi bir sorun hâle geldi. Elbette daha önemli konularımızda bulunuyor. Ama bunların önüne geçmemiz için sağlam altyapı gerekiyor” diye konuştu. 


“Yetkililer rasyonel düşünmeli”

Geçtiğimiz günlerde yaşanan şiddet olaylarının yaşanmaması için gerekli adımların atılması gerektiğini vurgulayan Bünyamin Ayhan,

Yüksek sıcaklıklar devam edecek mi? Yüksek sıcaklıklar devam edecek mi?

“Devlet yetkilileri daha rasyonel düşünmesi gerekiyor. Bir Türk vatandaşının yaptığı işlevleri göçmenlerin yapmadığını gözlemliyoruz. Bu konu ciddi anlamda sorunlar ortaya çıkartıyor. Toplumsal hareketler gibi problemlerin gün yüzüne çıktığını rahatça görebiliyoruz. Bunun yanında elbette bazı hususlar da göz önüne alınması lazım. Bazı durumlarda göçmenlere ayrıcalık tanınıyor. Biz bunları gözlemliyoruz. Özellikle üniversitelerde bu durum mevcut. Bizim vatandaşlarımız ciddi emek harcayarak başarı elde etmeye çalışıyor. Ama bu özellikle mültecilere farklı bir ayrımcılık yapılabiliyor. Bu kadar adaletsizliğe karşı toplumun gergin olması ve sorunları şiddet yoluyla çözmesi kadar doğal bir durum bulunmuyor. Bunun önlemlerini almak için adalet ve eğitimi sıkılaştırmak ilk adım için uygunluk sağlayacaktır” şeklinde konuştu. (ALİ GÖZEN) 
 

Kaynak: manisameydangazetesi.com.tr