Türkiye’de otomobil sektörü, oluşan ekonomik sorunlar karşısında problemler yaşıyor. Galericiler, satışların hızla düştüğü bu dönemde ayakta kalmakta zorlanıyor ve seslerini yükseltiyor.

Türkiye genelindeki galericiler, otomobil satışlarının durgunluğuna ve fiyatların hızla yükselmesine isyan ediyor. Pandemi sonrası ekonomik toparlanma umutları, yüksek enflasyon ve döviz kurlarındaki dalgalanmalarla yerini endişe ve belirsizliğe bıraktı. Bu durum özellikle 2’inci el otomobil piyasasında belirgin bir şekilde hissediliyor. Araç fiyatlarının önemli ölçüde artması, tüketicilerin alım gücünü azaltıyor ve galericilerin stoklarını eritmekte zorlanmalarına neden oluyor.

Otomobil sektöründe yaşanan bu dalgalanmaların, tüketicilerin yanı sıra sektörde faaliyet gösteren firmaları da doğrudan etkilediği belirtiliyor. Özellikle ekonomik belirsizliklerin artmasıyla birlikte, otomobil alım satımı yapmak isteyenlerin beklemeye geçtiği gözlemleniyor.

Uzmanlar, yakın dönemde ekonomik istikrarın sağlanması ve enflasyonun kontrol altına alınması durumunda otomobil sektöründe hareketliliğin yeniden canlanabileceğini belirtiyor. Ancak şu an için sektör temsilcileri, piyasanın durgunluğu ve fiyat artışlarının getirdiği zorluklarla mücadele etmeye çalışıyor.


“Tüketicilerin talep gücü azaldı”

Otomobil sektöründe dalgalanmaların yaşandığını belirten Oto Galerici İbrahim Gülmez, bayiliklerin de galericiler gibi sorunlar yaşadığını kaydetti. Gülmez,

“Son aylarda 2’inci el otomobil fiyatlarında gözle görülür bir artış yaşanıyor. Bu artış, satışlara olumsuz yansıyor çünkü tüketicilerin talep gücü azaldı. Pandemi sonrası toparlanma umutlarımız vardı ama şu an için piyasa çok durağan. Pandemiden sonra galericilerin toparlanacağı konuşuluyordu. Ama oluşan hayat pahalılığı insanların otomobilleri yatırım aracı görmüyor. Bunun etkileri biz görüyoruz" şeklinde konuştu.

Otomobil Sektörü Sarsıntılar Yaşıyor Oto Galericiler Isyan Ediyor! (2)

“Otomobil satışları popülariteye bağlı”

Yaşanan dalgalanmanın sadece otomobil sektörünü değil birçok işkolunu kapsadığını belirten Gülmez, vatandaşların ekonomik sorunlarla boğuştuğunu ve otomobil alamadığını vurguladı. İbrahim Gülmez, son olarak şunları söyledi:

“Hayat pahalılığı insanların yaşam standartlarını oldukça etkiliyor. Bunun üzerine otomobil almak isteyen onlarca insan alamıyor. Oto galericiler indirim yapsa bile satışlar olmuyor. Bu konuda birçok sebep sayabiliriz. Şu anda Türkiye’de satış yapabilen galericilerin yaşadığı bölgede çok popüler olması gerekiyor. Aksi halde araç satışı yapması çok zor. Bu durumun sonlanması için insanlar ekonomik olarak rahat nefes alması şart.”
(ALİ GÖZEN)
 

Manisa’nın imar planı hayata geçirilmeli! Manisa’nın imar planı hayata geçirilmeli!

Otomobil Sektörü Sarsıntılar Yaşıyor Oto Galericiler Isyan Ediyor! (3)

Kaynak: manisameydangazetesi.com.tr