Bakırlıoğlu, İŞKUR'un Toplum Yararına Program'ı (TYP) yerine uygulamaya koyduğu İşgücü Uyum Programı'na (İUP) geçişin, okullarda temizlik personeli bulunamaması gibi ciddi sıkıntılara yol açtığını belirtti.

Geçen yıl temizlik personeline verilen ücretin asgari ücretin üzerinde olduğunu, ancak bu yıl yeni sistemle birlikte personelin haftada yalnızca üç gün çalışarak 8.447 TL ücret aldığını vurgulayan Bakırlıoğlu, bu ücretle bir ailenin geçinmesinin mümkün olmadığını dile getirdi. Bakırlıoğlu, İŞKUR’un bu şartlarda çalışacak personel bulamaması nedeniyle okullarda temizlik işlerinin velilere kaldığını belirtti. Ayrıca, velilerden gelen yoğun şikayetlerin de bu durumu doğruladığını ekledi.

Bakırlıoğlu, İUP'un güvencesiz ve sürdürülebilir olmayan bir istihdam modeli olduğuna dikkat çekti. Bu sistemde çalışanların sosyal güvencelerinin sınırlı olduğunu, İş Kanunu’ndan doğan haklardan yararlanamadıklarını ifade ederek, birçok okulun temizlik personeli bulamaması nedeniyle velilerin temizlik işlerine katılmak zorunda kaldığını söyledi.

Manisalı akademisyen Ondokuz Mayıs Üniversitesi'ne (OMÜ) rektör oldu Manisalı akademisyen Ondokuz Mayıs Üniversitesi'ne (OMÜ) rektör oldu

Bakırlıoğlu, bu uygulamanın hem çalışanları hem de öğrencileri mağdur ettiğini, iktidarın bu projeyle gerçek bir istihdam yaratmak yerine geçici ve güvencesiz iş gücü oluşturduğunu savundu.

Kaynak: HABER MERKEZİ