BUSİAD'dan Keles'e nezaket ziyareti BUSİAD'dan Keles'e nezaket ziyareti

Mali Suçları Araştırma Kurulu (MASAK), başıboş sokak köpeği sorununa yönelik yasa tasarısı sürecinde önemli bir rapor yayımladı. Rapora göre, hayvanseverlik adı altında faaliyet gösteren bazı Sivil Toplum Kuruluşları’nın (STK) aslında mama üreticileri ve ticari işletmelerle yakın ilişkiler içinde olduğu ortaya çıktı. Bu STK'lar, topladıkları bağışların büyük bir kısmını mama üreten şirketlere aktarıyor ve bu bağışların sokak hayvanlarının iyiliği için kullanılmadığı belirlendi.


Mama lobisi istismar ediyor

Raporda, bazı petshopların ve veterinerlik şirketlerinin, sözde hayvansever STK'ların kontrolü altında olduğu ve bu şirketler aracılığıyla da bağış toplandığı vurgulandı. Toplanan bağışların önemli bir kısmının, şahsi hesaplara ve şirket kasalarına aktarıldığına dair bulgular da raporda yer aldı. MASAK'ın incelemesi, 7 binden fazla kişi ve bin 500'den fazla firmanın finansal trafiğini kapsadı ve sektördeki finansal hacmin 460 milyar liraya ulaştığını ortaya koydu. Rapora göre, ‘mama lobisi’ olarak adlandırılan bu yapılanmanın, hayvanseverlik adı altında yürütülen faaliyetleri istismar ettiği ve milyonlarca liranın şirket kasalarına aktarıldığı belirtildi.


Paralar yasadışı yollarla dağıtılıyor!

En dikkat çeken noktalardan biri, en çok bağış toplayan 21 derneğin kasalarına 2021-2024 yılları arasında tam 205 milyon lira girmesine rağmen, bu paranın büyük bir kısmının yasa dışı yollarla dağıtıldığına dair tespitler oldu. 11 derneğin bağışlarıyla ilgili yürütülen soruşturmada 67 milyon liradan fazla suç geliri olduğu belirlendi. MASAK hazırladığı bu rapor sonuçları hakkında, İçişleri Bakanlığına, Vergi Denetim Kurulu Başkanlığına ve ilgili Cumhuriyet Başsavcılığı’na bilgi verdi. Bu rapor, sokak hayvanları için duyarlılık gösteren vatandaşların bağışlarının nasıl istismar edildiğini ve bu yapıların nasıl organize olduğunu detaylarıyla ortaya koyarak, kamuoyunun dikkatini çekti. Sokak hayvanlarına yönelik yapılan yardımların şeffaflığı ve hesap verebilirliği konusunda yeni tartışmaların da önünü açtı.  

 

Kaynak: HABER MERKEZİ