MANİSA'daki Kula Toplum Sağlığı Merkezi, yoğun yağış döneminde artan, dağ ve meralardan toplanan bazı mantar türlerinin ölümlere neden olduğunu belirti. Doğadan toplanan mantarların tüketiminde ise dikkatli olunması konusunda çeşitli uyarılar yaptı.
Kula Toplum Sağlığı Merkezi Sağlık Grup Başkanı Dr. Aybüke Aslı Ayyıldız, yağışın bol olduğu mevsimlerde gelişen ve dağ ve meralardan toplanan bazı mantar türlerinin tehlikelerine dikkati çekti. Zehirlenme belirtilerini sıralayan Ayyıldız, "Mantar zehirlenmesinin belirtileri genelde mantarın yenmesini takiben 2 saat ile 6 saat aralığında ortaya çıkmaktadır. Zehirlenmenin türüne göre bu süre 12 saate kadar ulaşabilmektedir. İlk belirtiler sersemlik, uykuya meyil, tansiyon düşüklüğü, bulanık görme, ciltte kızarıklıklardır. Bu belirtileri ilerleyen zamanlarda bulantı, kusma, ishal, yüksek ateş, karın ağrısı, karaciğer ve böbrek fonksiyonu bozuklukları takip eder. Mantar zehirlenmelerinin sonu ölüm olabilir" dedi.
Doğru bilinen yanlışlara da dikkati çeken Ayyıldız, "Mantar zehirlenmelerinde korunmak çok kolaydır. Kültür mantarları taze olmaları ve denetlenmeleri sebebiyle risk taşımamaktadır. Tüketimde bu mantarlar tercih edilmelidir. Doğru bilinen yanlışlara örneğin; 'yoğurtla yenen mantar zehirlemez', 'Pişirilen mantar da zehir yok olur', 'Sirkeli tuzlu su mantarın zehrini alır', 'Kurutulmuş mantar zehirlemez', 'Koparıldığında rengi değişmeyen mantar zehirsizdir', 'Zehirli mantarın suyu gümüş kaşığı karartır' gibi sözlere itibar edilmemeli; yenmek istenen mantarın mutlaka gerekli kurumlarca denetiminin yapılmış olmasına dikkat edilmelidir. Zehirlenme durumunda kişinin kusması sağlanmalı ve en yakın sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır" diye konuştu.
Editör: TE Bilisim