Ülke genelinde ki kadına şiddet, kadın ve çocuk cinayetleri hakkında Manisalı kadınlara mikrofonlarımızı uzattık.

TOPLUMSAL CİNSİYET EŞİTSİZLİĞİ VE ŞİDDET KÜLTÜRÜNÜN SONUÇLARIDIR

Kadın cinayetlerini önlemek için güçlü yasalar, eğitim ve toplumsal farkındalık şarttır diyen Dr. Öğr. Üyesi Hayrunnisa Yeşil Sarsmaz kadın cinayetleri hakkında ki düşüncelerini “Kadın ve çocuk cinayetleri, toplumsal cinsiyet eşitsizliği ve şiddet kültürünün sonuçlarıdır. Bu trajik olaylar, bireylerin hayatlarını kaybetmesine ve ailelerin yok olmasına yol açar. Genellikle, bu cinayetler psikolojik, ekonomik ve sosyal faktörlerden beslenir. Önleme için güçlü yasalar, eğitim ve toplumsal farkındalık şarttır. Toplumun her kesimi, bu sorunla mücadele etmede aktif rol almalıdır. Cinayetler sadece istatistik değil, yaşanmış acılardır ve bu acıları sonlandırmak için birlikte çalışmak zorundayız.” İfadelerle dile getirdi.

Manisalı Kadınlardan Kadın Cinayetine Tepki (2)

CEZALARIN YETERİNCE CAYDIRICI OLMAMASI

İnşaat teknikeri Hacer Koçpınar, kadına şiddet ve ölümle sonuçlanan durumlar da cezaların yeterince caydırıcı olmamasına dikkat çekerek;

“Son zamanlarda artan kadına şiddet ve ölümle sonuçlanan durumların nedeni cezaların yeterince caydırıcı olmamasından kaynaklı olduğunu düşünüyorum. Kadınlar artık neredeyse şiddete, tacize uğramadan ve öldürülmeden geçirdiği her günü şanslı geçirmiş olmanın sevincini yaşayacak kadar çaresiz bir durum içerinde ne yazık ki.

Cezaların yetersiz kalması kadınların daha güvensiz ve tedirgin yaşamasına sebep olmaktadır. Toplumuzda öldürülen İnsanda bile suç aranıyor. Maalesef ki kadınların giyimi, tavrı orada onunla o saatte ne işi varmış gibi konular insan canından daha önemli hale geliyor. Yiten canı unutup ölen kadının orada ne işi olduğuyla ilgileniyor bazıları. Çok acı maalesef ki çok acı.”

Manisalı Kadınlardan Kadın Cinayetine Tepki (4)

TOPLUMSAL ÇÜRÜMENİN BİR SONUCU

Ebe Zeliha Tataoğlu yaşanan şiddet olaylarına karşı, “Günümüzdeki kadına ve çocuklara yönelik şiddet, istismar, tecavüz ve cinayet vakalarının en büyük sebebinin ahlaki yozlaşma ve toplumsal çürümenin bir sonucu olduğunu düşünüyorum.” iyerek tepkisini dile getirdi.

Manisalı Kadınlardan Kadın Cinayetine Tepki (1)

Manisaspor’dan Kavala Lastik’e önemli ziyaret Manisaspor’dan Kavala Lastik’e önemli ziyaret

Özel sektörde çalışan Harika Kumrular, kadın cinayetlerine verilen cezaların caydırıcılık düzeyinin düşük olması bunların artmasına etkendir vurgusu yaptı.

Harika Kumrular, “Kadın cinayetlerinin sebebi ailede ve toplumda kadına verilen değer düzeyi. Kadın cinayetlerinin sebebi bilinçsizlik ve vicdan yoksunu olan kitleler ve adalet sisteminin işlemiyor olmasıdır. Kadın cinayetlerine verilen cezaların caydırıcılık düzeyinin düşük olması bunların artmasına etkendir. Kadına şiddetin artmasında etken diğer sebepleri ise ekonomik, erkeklerin kadınlar üstünde güç göstermesi, kadınları kontrol etmek arzusu olarak sıralayabiliriz.” diyerek düşüncelerini dile getirdi.  

Manisalı Kadınlardan Kadın Cinayetine Tepki (3)

MUHABİR: DERYA ÖZTÜRK

Kaynak: https://www.manisameydangazetesi.com.tr/