Prof. Dr. İlker, konuşmasının başında Türk Ocaklarının tarih boyunca üstlendiği önemli misyona vurgu yaparak, bu görevin taşıdığı anlam ve sorumluluğa dikkat çekti. Ayrıca bir vefa örneği göstererek ebediyete uğurlanan Türk Ocaklılar Cengiz Çakaloğlu, Mehmet Güzgülü, Sıddık Şenel ve Muhammet Şen’i rahmetle andı.

Şehzadeler Belediye Başkanı Durbay’a Özgür Özel’den ziyaret!
Şehzadeler Belediye Başkanı Durbay’a Özgür Özel’den ziyaret!
İçeriği Görüntüle

Sunumunda Cumhuriyet’in ilanıyla birlikte Türkçe üzerine yürütülen çalışmaların önemine değinen İlker, yeni alfabenin kabulü ve dil devrimi sürecini örneklerle anlattı. Cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün titizlikle yürüttüğü hazırlık sürecine dikkat çekerek, Atatürk’ün “Türk dilinin öz güzelliğini ve zenginliğini meydana çıkarmak, onu yeryüzü dilleri arasında değerine yaraşır yüksekliğe eriştirmek” amacıyla Türk Dili Tetkik Cemiyetini (bugünkü adıyla Türk Dil Kurumu) kurdurduğunu ifade etti.

Alfabe değişikliği düşüncesinin Cumhuriyet öncesine dayanan tarihsel gelişimini de aktaran İlker, yapılan araştırma ve incelemelerin sonuçlarının zaman içinde ortaya çıktığını, 1937 yılında Türkçe terimlerin kullanıldığı ders kitaplarının basılmaya başladığını söyledi.

Program sonunda Manisa Türk Ocakları Şube Başkanı Prof. Dr. Zafer Atar, Prof. Dr. Ayşe İlker’e teşekkür belgesi takdim etti. Atar, ocak sohbetlerinin önümüzdeki dönemde de düzenli olarak devam edeceğini belirtti.

Kaynak: HABER MERKEZİ