Türkiye'nin domates üretiminde öne çıkan illerinden Manisa'da hasat sezonunun başlamasıyla birlikte kurutmalık domates mesaisi de hız kazandı. Saruhanlı ilçesinde tarlalardan toplanan domatesler, kurutma sergilerine serilerek güneş altında doğal yöntemlerle kurutuluyor. Kırmızı domateslerle kaplanan sergiler ise Gediz Ovası'nda renkli görüntüler oluşturuyor.

Tarlalardan kamyon ve traktörlerle kurutma alanlarına taşınan domatesler, işçiler tarafından tek tek ikiye bölünerek sergilere diziliyor. Tuzlanan veya kükürtlenen domatesler yaklaşık bir hafta boyunca güneş altında kurutulduktan sonra işleme tesislerine gönderiliyor. Burada temizlenip paketlenen ürünler ihracata hazır hale getiriliyor.

Sabahın İlk Işıklarıyla Mesai Başlıyor

Kurutma alanlarında çalışan tarım işçileri, günün sıcak saatlerinden etkilenmemek için mesailerine sabah 05.00-06.00 saatlerinde başlıyor. Öğle saatlerinde verilen kısa molanın ardından çalışmalar akşama kadar devam ediyor.

Manisa Neden "Şehzadeler Şehri" Olarak Anılıyor? İşte Tarihi Mirası
Manisa Neden "Şehzadeler Şehri" Olarak Anılıyor? İşte Tarihi Mirası
İçeriği Görüntüle

Manisa Üretimde Zirveyi Zorluyor

Manisa, salçalık domates üretiminde Türkiye'de ikinci sırada yer alıyor. Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) verilerine göre kentte yaklaşık 7 bin 500 üretici, 131 bin dekar alanda domates üretimi gerçekleştiriyor. Bunun yaklaşık 25 bin dekarında sofralık, kalan bölümünde ise salçalık ve kurutmalık domates yetiştiriliyor.

30'dan Fazla Ülkeye İhraç Ediliyor

Manisa'da kurutulan domatesler, başta Avrupa Birliği ülkeleri, ABD ve Avustralya olmak üzere 30'dan fazla ülkeye ihraç edilerek ekonomiye katkı sağlıyor.

Ege İhracatçı Birlikleri verilerine göre Türkiye, 2026 yılının ilk 6 ayında 91 ülkeye 18 bin 301 ton kurutulmuş domates ihraç ederek 60 milyon 989 bin dolar gelir elde etti.

Dünyada yıllık 14 milyon tonu aşan domates üretimiyle Çin ve Hindistan'ın ardından üçüncü sırada yer alan Türkiye'de, domates taze tüketimin yanı sıra salça, sos ve kurutmalık olarak değerlendirilerek yüksek katma değerli bir ihracat ürününe dönüşüyor.

Kaynak: HABER MERKEZİ