Giresun’da yaşayan bir vatandaş, TÜVTÜRK’ün araç muayenesi sırasında kendisinden kestiği 88,71 TL’lik ek komisyon ücretini geri almak için Tüketici Mahkemesi’ne başvurdu. Başvuruda, “5464 sayılı Kanun'un 17. Maddesi’ne göre; üye işyerleri, kart hamillerinin mal ve hizmet alımlarının bedelini banka ya da kredi kartı ile ödeme taleplerini kabul etmek zorundadır” ifadeleri kullanıldı.

Zabıtalardan Soma’ya sıkı denetim Zabıtalardan Soma’ya sıkı denetim

Mahkeme, alınan hizmete dair yapılan ek ödemenin hukuksuz olduğuna ve 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun çerçevesinde kredi kartı ile yapılan ödemelerde fazla ücret alınmasının tüketici haklarını ihlal ettiğine hükmetti. Böylece, TÜVTÜRK’ün kesmiş olduğu ek ücret “haksız bedel” olarak değerlendirildi ve bu bedelin tüketiciye iadesine karar verildi.

TÜVTÜRK'ün, ek ücretin yasal olduğu yönündeki savunması ise mahkeme tarafından kabul edilmedi. Tüketici Hakem Heyeti de yapılan incelemeler sonucunda bu komisyonun “ayıplı hizmet” kapsamına girdiğini belirtti ve benzer şikayetlerin daha önce de gündeme geldiğini vurguladı.

Son bir yılda araç muayene işlemleri sırasında kredi kartı ile yapılan ödemelerden ek ücret talep eden TÜVTÜRK, tahmini 240 milyon TL ek ücret tahsil etti. Bu emsal karar, benzer durumdaki binlerce araç sahibinin hak arama sürecini etkileyecek nitelikte.

Kaynak: HABER MERKEZİ