Türkiye’de her geçen gün iş kazalarında gözle görünür bir artış gözlemleniyor. İş kazalarının ana nedeni, işverenin veya işçinin iş güvenliği kurallarını uymadığından kaynaklanıyor.

Geçtiğimiz günlerde Manisa'nın Yunusemre ilçesinde, bir apartmanın dış cephe kaplaması sırasında iskeleden düşen işçi, hastaneye kaldırılmıştı. Bunun üzerine Manisa Meydan Gazetesi’ne özel açıklamalarda bulunan İş Güvenliği Uzmanı Güldem Okyar, işverenlerin kanuna uymaması halinde ağır yaptırımlarla karşılaşacağını ifade etti. 

Sabuncubeli'nde yangın Sabuncubeli'nde yangın

“İş güvenliği uzmanıyla çalışmak zorunlu”

İş kanunun ardından iş yerlerinin uzman doktorla çalışmaya başladığını vurgulayan İş güvenliği Uzmanı Güldem Okyar,

“İş güvenliğinin birçok hususu bulunuyor. Bu konuda denetiminin artması gerekiyor. Bunu da iş güvenliği uzmanının yapması lazım. Firmaların iş güvenliği uzmanıyla çalışması zorunlu.  Eğer çalışmazsa ve ölümlü bir kazada kesinlikle asli, kusurlu olarak kabul edilir. Kasten adam öldürmeden yargılanır. Çünkü ortada bir kasıt var.  Sen iskeleye mevzuata uygun kurmuşsundur. Ama çalışanın ihmalinden kaynaklanan bir kaza olmuştur. Orada bile işveren olduğun için mutlaka asli kusurlu olursun. Ama hafifletici sebepler vardır. Cezan azalır. Ama iş güvenliği uzmanıyla çalışmıyorsan, doğru düzgün mevzuata uygun iskele kurdurmuyorsan o zaman kasten adam öldürmeyle yargılama süreci başlar” diye konuştu. 

“İş Kanunu Var, Denetim Yok” Denetimler Sıkılaştırılmalı! (2)


Denetim mekanizması kapsamlı olmalı 

2012 yılından önce işçilerin kaza geçirmesi halinde kayıtlara geçilmediğini ve kanunla bu sorunun aşıldığını belirten Güldem Okyar,

“2012 yılında kanun yürürlüğe girdiği andan itibaren artık özel hastaneye de gitseniz hastane polisleri tarafından hemen kazaya uğrayan kişinin başına geliniyor. ‘İş yerinde mi kaza geçirdin’ diye soruluyor. Kişinin beyanı esas burada. İş kazası ise kayıtlara geçiliyor. Burada belli sorunlar bulunuyor. Açık konuşmak gerekirse, Türkiye’de iş kanunu var ama denetim yok. Devletin denetim mekanizmasının çalıştırması lazım” şeklinde konuştu. 
(ALİ GÖZEN)
 

Kaynak: manisameydangazetesi.com.tr