Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Manisa Bölge Müdürü Dr. Mehmet Akyol, 2013 yılında Türkiye'de en çok ölümün gerçekleştiği rahatsızlığın dolaşım sistemi hastalıkları olduğunu açıkladı.
TÜİK tarafından 1931 yılından beri ölüm nedenine ilişkin istatistiklerin derlenmekte ve yayınlanmakta olduğunu belirten TÜİK Manisa Bölge Müdürü Dr. Mehmet Akyol, “Türkiye genelinde 2013 yılında 372 bin 94 ölüm gerçekleşmiş olup bu ölümlerin 357 bin 581'i, yüzde 96’sının ölüm nedeni belirlenebilmiştir. 2013 yılında ölüme sebep olan ilk altı hastalık grubu sırasıyla; yüzde 39,8 ile dolaşım sistemi hastalıkları, yüzde 21,3 ile iyi huylu ve kötü huylu tümörler (malign ve benign neoplazmlar), yüzde 9,8 ile solunum sistemi hastalıkları, yüzde 5,6 ile endokrin, beslenme ve metabolizmayla ilgili hastalıklar, yüzde 5,5 ile dışsal yaralanma nedenleri ve zehirlenmeler, yüzde 4,1 ile sinir sistemi ve duyu organları hastalıkları olarak görülmektedir. 2013 yılında tümör nedeniyle gerçekleşen ölümlerin yüzde 97,9’u kötü huylu tümörlerden (malign neoplazmlar) kötü huylu tümörler nedeniyle gerçekleşen ölümlerin ise yüzde 31,3’ü gırtlak ve soluk borusu/bronş/akciğerin kötü huylu tümörü, yüzde 8,9’u midenin kötü huylu tümörü, yüzde 8,2’si lenfaid ve hematopoetik kötü huylu tümörü, yüzde 6,9’u kolonun kötü huylu tümörü ve yüzde 5,9’u pankreasın kötü huylu tümöründen kaynaklanmaktadır. Ölüm nedenleri yaş grupları itibariyle incelendiğinde; dolaşım sistemi hastalıkları nedeniyle hayatını kaybedenlerin 75 - 84 yaş grubu, iyi ve kötü huylu tümörler nedeniyle hayatını kaybedenlerin ise en fazla 65 - 74 yaş grubu olduğu tespit edilmiştir” dedi.
Akyol, son olarak şöyle konuştu: “Manisa ilinde daimi ikametgaha göre ölüm sayısı 2013 yılında 8 bin 498 olup bu ölümlerin 8 bin 428'inin (yüzde 99) nedeni tespit edilmiştir. Ölüm nedeni tespit edilebilen ölümlerin yüzde 45,3’ü dolaşım sistemi hastalıkları ve yüzde 19’u ise iyi ve kötü huylu tümörlerden (malign ve bening neoplazmlar) kaynaklanmaktadır. Ege Bölgesi illeri arasında, dolaşım sistemi hastalıklarından kaynaklı ölüm oranının en yüksek olduğu il Uşak yüzde 47,8 iken iyi ve kötü huylu tümörlerden kaynaklı ölüm oranının en yüksek olduğu il yüzde 25 ile İzmir'dir. Ege Bölgesi illeri arasında solunum sistemi hastalıklarından kaynaklı ölüm oranının en yüksek olduğu il yüzde 11,8 ile Kütahya, iç salgı bezi beslenme ve metabolizmayla ilgili hastalıklardan kaynaklı ölüm oranının en yüksek olduğu il yüzde 8,3 ile Kütahya, sinir sistemi ve duyu organları hastalıklarından kaynaklı ölüm oranının en yüksek olduğu il yüzde 6,7 ile Afyonkarahisar iken dışsal yaralanma ve zehirlenmeler kaynaklı ölüm oranının en yüksek olduğu il de yüzde 4,7 ile İzmir'dir.”
Editör: TE Bilisim