2025 yılında emekli olacak sigortalıların maaşlarının, 2024'te emekli olanlara kıyasla ciddi bir kayba uğrayacağı ortaya çıktı. Bu durumu engellemek amacıyla bir süredir beklenen yasal düzenlemeler ise hayata geçirilmedi. AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler’in yaptığı açıklamalar da bu beklentilerin boşa çıktığını doğruladı. Uzmanlara göre, 2024 yılında emekli olacak sigortalılar, 2025’te emekli olacaklardan en az yüzde 30 daha fazla maaş alacak. Bu farkın temel nedeni, emekli maaşlarının hesaplanmasında kullanılan güncelleme katsayısı olduğu görülüyor. 2023 yılında yüksek seyreden enflasyon, 2024’te bağlanacak emekli maaşlarını artırırken; 2024'te enflasyonun daha düşük seviyelerde kalacağı beklentisi, 2025'teki maaşları olumsuz etkileyecek.

Fahri Aktaş'tan Şehit Polis Mehmet Bilir'in Ailesine Ziyaret Fahri Aktaş'tan Şehit Polis Mehmet Bilir'in Ailesine Ziyaret

 Emekliler Dikkat (5)

Ekonomi yönetimi bu plandan vazgeçti!

2025 yılında emekli olacakların kayıplarını önlemek için daha önce yasal bir düzenleme yapılacağı dile getirilmişti. Bu düzenlemenin, enflasyon belirli bir seviyeye düşene kadar yürürlükte kalması ve 2025’te emekli olacakların maaşlarının da kayıpsız hesaplanmasını sağlayacağı ifade edilmişti. Ancak son gelişmelere göre, ekonomi yönetimi bu plandan vazgeçti. Yetkililer, emeklilik maaş sisteminin bütünlüğünü koruma amacıyla günlük ve kısa vadeli düzenlemelerin zarar verebileceği gerekçesiyle bu adımı atmadıklarını belirtti.  Ortaya çıkan bu fark nedeniyle, emekliliğini planlayan birçok sigortalının dilekçelerini 2024 bitmeden vermesi bekleniyor. Uzmanlar, maaşlarda yaşanacak yüzde 30’luk farkın, sigortalıları yıl sonuna kadar harekete geçmeye yönlendireceğini belirtiyor. Emekli maaşlarıyla ilgili bu farkın ilerleyen dönemde nasıl bir etki yaratacağı ise merak konusu oluyor.

Emekliler Dikkat (3)

Kaynak: HABER MERKEZİ