Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkmenistan’da gerçekleştirdiği resmi temaslar kapsamında Türkmenistan Devlet Başkanı ve Milli Lideri’nin yanı sıra Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Pakistan Başbakanı Şahbaz Şerif ile görüşmeler gerçekleştirdi. Dönüş yolunda değerlendirmelerde bulunan Erdoğan, Putin ile yapılan görüşmenin “verimli, kapsamlı ve derinlikli” geçtiğini söyledi.

Erdoğan, “Sayın Putin’e kendisini her an beklediğimizi ifade ettim. En kısa zamanda bir araya gelmemiz gerektiğini konuştuk. Kendisi de ‘sözümü yerine getireceğim’ dedi. Ümit ediyorum ki bu ziyareti yakın zamanda gerçekleştiririz” dedi.

Başkan Durbay yoğun bakımdayken koltuk hesabı iddiası CHP’de tansiyonu yükseltti
Başkan Durbay yoğun bakımdayken koltuk hesabı iddiası CHP’de tansiyonu yükseltti
İçeriği Görüntüle

“Rusya ile ilişkilerimiz karşılıklı güvene dayanıyor”

Türkiye ile Rusya arasındaki ilişkilerin günübirlik çıkarlar üzerine kurulmadığını vurgulayan Erdoğan, “Köklü bir tarih, güçlü bir diplomatik zemin ve karşılıklı güven üzerine inşa edilmiş ilişkilere sahibiz” değerlendirmesinde bulundu.

Görüşmelerde ağırlıklı olarak Ukrayna’daki savaş ve barış çabalarının ele alındığını belirten Erdoğan, savaşın çoktan sona ermesi gerektiğini dile getirerek, Türkiye’nin bu konudaki tutumunu tüm muhataplarına açık şekilde ifade ettiklerini söyledi.

“Barış uzak değil”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABD Başkanı Donald Trump’ın barış girişimlerine de değinerek, “Trump’ın devrede olmasını olumlu buluyoruz. Sayın Putin ile yaptığımız görüşmenin ardından Trump’la da barış planını değerlendirme fırsatı bulmayı ümit ediyoruz. Barış uzak değil, onu görüyoruz” dedi.

Karadeniz’in bir çatışma alanı haline getirilmemesi gerektiğini vurgulayan Erdoğan, seyrüsefer güvenliğinin hem Rusya hem de Ukrayna için hayati önemde olduğunu ifade etti.

Kaynak: HABER MERKEZİ