MANİSA Büyükşehir Belediyesi’nin dev projeleri hayata geçirmek için gerçekleştirdiği ihalelere yönelik yaratılmak istenen spekülasyonlara sert yanıt geldi. Manisa Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı ve Fen İşleri Dairesi Başkanı Yılmaz Gençoğlu, katı atık bertaraf tesisi ve tam otomasyonlu otopark ihalesiyle ilgili ayrıntıları kamuoyu ile paylaştı. Eleştirilerin gerçeği yansıtmadığına dikkat çeken Gençoğlu, “ Her şeyimiz şeffaf. En ufak bir şaibemiz bile yok. Hizmete bakılması gerekirken başka şeylerle uğraşılması, güzel hizmetlerden rahatsız olunması kamuoyunun tepkisini çekiyor. Biz Manisamıza hizmet için doğru bildiğimiz yoldan şaşmayacağız” dedi.
Manisa Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı ve Fen İşleri Dairesi Başkanı Yılmaz Gençoğlu, son günlerde Manisa kamuoyunda yer alan Büyükşehir Belediyesi’nin ihaleleriyle ilgili eleştirilere yanıt verdi. Yapılan ihaleler hakkında ayrıntılı bilgi veren Gençoğlu, Büyükşehir Belediyesi’nin şeffaflık ilkesinden ayrılmadığını belirterek, açıklamaların gerçekleri yansıtmadığına vurgu yaptı. Özellikle Uzunburun Mahallesi Sarıçam Mevkiine yapılacak Katık Atık Bertaraf Tesisi ihalesiyle ilgili bilgi veren Gençoğlu, tüm işlemlerin mevzuata uygun olduğuna dikkat çekti. Gençoğlu, “ Son günlerde konuşulan bir takım sorulara cevap vereceğim. Manisa Büyükşehir Belediyemizin bütün ihalelerinde ilgili dairesi hazırlık yapar, yaklaşık maliyetini çıkarır. İhaleye çıkılır, ihale komisyonu ihaleyi sonuçlandırır. Büyükşehir Belediye Başkanının bilgisi ihale sonuçlandıktan sonra olur” dedi.
İhale Süreci Ayrıntılarıyla Anlattı
Uzunburun Mahallesi’nden yapılacak olan katı atık bertaraf ve düzenleme depolama tesisi hakkında bilgi veren Gençoğlu, “ 29 Haziran 2012 tarihinde Manisa ili Mahalli Çevre Kurulu kararınca oybirliği ile Manisa Yunusemre ilçesi Uzunburun Mahallesi Sarıçam mevkiine katı atık bertaraf tesisi olarak kullanılmak üzere 83 hektar büyüklüğünde bir alan belirlenmiştir. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından ön fizibilite raporu onaylanmış, 1 nisan 2013 tarihinde çevresel etki değerlendirmesi gerekli değildir kararı verilmiştir. 9 mayıs 2014 tarihine kadar uygulama proje çizimleri ve raporları hazırlanarak Çevre Şehircilik Bakanlığı onayına sunulmuştur. 4 Ağustos 2014 tarihinde uygulama projesi Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından onaylanmıştır. 8 Ağustos 2014 tarihi itibariyle Uzunburun Mahallesi katı atık bertaraf ve düzenli depolama tesisi uygulama projesine ait uygulama proje çizimleri, proje raporları, teknik şartname, keşif metraj raporu, ÇED kararı, zemin etüdü raporu, meteorolojik veriler, proje tanıtım dosyası ve gerekli diğer teknik çizimlerle beraber hazırlanan ihale dosyası Fen İşleri Dairesi Başkanlığına ihalesi yapılmak üzere teslim edilmiştir. Sahayla ilgili kesin izin işlemleri için 18 ağustos 2014 tarihinde İzmir Orman Bölge Müdürlüğü’ne başvurulmuştur. Orman Bölge Müdürlüğü, İzmir 2 numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu’na sahada sit alanı olup olmadığı konusunda yazı yazılmıştır. 14 Kasım 2014 tarihinde proje sahasında Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’ndan görevlilerle incelemede bulunulmuş ve 25 Kasım 2014 tarihli yazıları ile sit alanının bulunmadığı İzmir Orman Bölge Müdürlüğü’ne bildirilmiştir. Katı atık bertaraf tesisi alanı içerisinde kalan taş ocağı 16 Aralık 2014 tarihinde Manisa Büyükşehir Belediyesi’ne geçmiştir. Büyükşehir yasasıyla birlikte bu projeye Turgutlu ve Ahmetli ilçelerinin dahil edilmesiyle birlikte 9 Şubat 2015’te projede revizyon yapılmıştır. İzmir Orman bölge Müdürlüğü’nden 10 şubat 2015 tarihinde 416 bin metrekarelik alanın tahsisi gerçekleştirilmiştir. Ön tahsisi Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan uygunluk yazısı alınmıştır” diye konuştu.
İşte İhaleye Katılan Firmalar
Ön yeterlilik ihalesinin 8 Nisan 2015 tarihinde yapıldığını kaydeden Gençoğlu, ihaleye 10 firmanın katıldığını bildirdi. Firmaların büyük bir bölümünün Türkiye’nin önde gelen firmaları arasında olduğuna dikkat çeken Gençoğlu, ihaleye katılan firmaların ismini tek tek açıkladı. Gençoğlu, “ Bu ihaleye Peker İnşaat Ticaret Anonim Şirketi, Öztaş İnşaat Malzemeleri Ticaret Anonim Şirketi, Tekbudak İnşaat Mimarlık Mühendislik Limited Şirketi-Atillla Sanayi Ticaret Limited Şirketi, MESOGEOS Contraactıng Commercıal Real Anonyme-Gökşin İnşaat Gıda Turizm Limited Şirketi, ABP Gıda Sanayi Limited Şirketi-Caba İnşaat Limited Şirketi, ECE Tur Ece Turizm İnşaat Ticaret ve Mağaza İşletmeciliği Anonim Şirketi, AS İnşaat Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi-Hüsamettin Peker İnşaat Limited Şirketi, Gülermak Ağır Sanayi İnşaat ve Taahhüt Anonim Şirketi, Öz Aras Grup İnşaat Sanayi Ticaret Anonim Şirketi- BİRTAM İnşaat Taahhüt Ticaret Anonim Şirketi, Yıldızlar İnşaat ve Ticaret Anonim Şirketi katılmıştır. Bu firmalardan 6 tanesi ön yeterliliği sağlamıştır. Ön yeterliliği sağlarken bazı kıstasları aradık. Kriterleri sağlayan 6 firma ikinci ihaleye davet edildi. Öztaş, Ece Turizm, Yıldızlar, Gülermak, Öz Aras-Birtam İnşaat, Peker İnşaat bu firmalardır. 17 Haziran tarihinde teklif ihalesi gerçekleştirilmiştir. 5 firma teklif verdi. Öztaş inşaat evraklarında eksiklik bulunması nedeniyle elenmiştir. Bu teklifler 99 milyon 550 bin, 98 milyon 650 bin, 98 milyon 600 bin, 98 milyon 200 bin, 84 milyon 990 bin liradır. Bu işimizin yaklaşık maliyeti 109 milyon 993 bin liradır. Uzunburun katı atık bertaraf tesisi inşaatı işin yaklaşık maliyetine göre yüzde 22 tenzilatla 84 milyon 990 bin lira bedelle Öz Aras Grup İnşaat Taahhüt Sanayi Ticaret Anonim Şirketi- Birtam İnşaat Taahhüt Ticaret Anonim Şirketine verilmiştir. Yasal süreç devam etmektedir” diye konuştu.
En Ufak Bir Şaibe Yok
Tüm ihalelerin kameraya alındığına dikkat çeken Gençoğlu, en ufak bir şaibe bile olmadığını söyledi. Gençoğlu, şöyle devam etti: “Bizim tüm ihalelerimiz ihale odasında kameraya alınmaktadır. Tüm ihalelerimiz şeffaf olarak gerçekleştirilmektedir. En ufak şaibe olmaması için tüm tedbirleri almaktayız. Başkanımız ihalelerin sonuçlarını ihalenin bitiminde ihaleyi yapan daire onayladıktan sonra bilgi almakta ve kamuoyuna duyurmaktadır. Katı atık bertaraf tesisi ihale süreci çok şeffaf bir şekilde Türkiye’deki önde gelen firmaların katılımıyla gerçekleştirilmiş ve rekabet ortamı sağlanmıştır. Rekabet ortamında işi alan firma yasal süreç bittiğinde bu firma tarafından işin yapımı gerçekleştirilecektir. Prensip olarak ihalenin tüm süreci bitmeden basına ve kamuoyuna açıklama yapmıyoruz. Bu ihalenin de yasal süreci devam ediyor. Ancak kamuoyunda yapılan bazı açıklamalar nedeniyle cevap verme zorunluluğu hissettik.”
Doğru Bildiğimiz Yoldan Şaşmayacağız
Manisa’nın önemli yatırımlarından biri olan tam otomatik kapalı otopark inşaatı hakkında da bilgi veren Gençoğlu, otoparkı yeni yılın ilk aylarında hizmete sokmayı hedeflediklerini bildirdi. Gençoğlu, “ Defalarca bununla ilgili açıklama yapılmasına rağmen bunun gündeme gelmesi bizi rahatsız ediyor. Bunun ihale sürecini açıklamak isterim. İhale yapıldıktan sonra en düşük teklif veren firmaya işi verdik. Bu ihale kararını Kamu İhale Kurumu bozdu. Kamu İhale Kurumu’nun kararına göre iş kamu ihale kurumunun belirlediği firmaya verildi. Ama daha sonra ihaleye giren firmalardan birinin itirazı nedeniyle bölge idare mahkemesi itirazı haklı buldu. Mahkeme kararıyla Bölge İdare Mahkemesi şuanda işi yapan firmaya ihaleyi verdi. Bizler de yasal zorunluluk gereği 10 Nolu İdare Mahkemesi’nin vermiş olduğu kararı hem de KİK’in mahkeme kararının uygulanması yönündeki kararını uygulamış olduk. Yani burada kararı alırken işi yaptırırken yasal süreçlere uyuldu. Yargı ne dediyse o yapıldı. Tüm belge paylaşılmasına rağmen defalarca gündeme gelmesi kamuoyunu rahatsız ediyor. Burada hizmete bakılması gerekirken başka şeylerle uğraşılması, güzel hizmetlerin çıkmasından rahatsız olunması kamuoyunun da tepkisini çekiyor. Eleştirileri dikkat alacağız ama tüm bunları bir kenara bırakıp Manisa halkımıza nasıl faydalı olabiliriz ne yapabilir şeklinde düşünerek doğru bildiğimiz yoldan şaşmayarak şeffaf bir şekilde Manisa halkına hizmete devam edeceğiz” diye konuştu.
Editör: TE Bilisim