Saruhanlı’da basın mensuplarına açıklama yapan Gizligider, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’nın geçmiş olsun dileklerini ileterek, “Son yılların en büyük afetlerinden birini yaşadık. Manisa, bağcılıkta sadece Türkiye’nin değil, dünyanın da sayılı merkezlerinden biri. Don felaketi en çok Saruhanlı’da hissedildi. 17 ilçemiz etkilendi. İlk tespitlere göre üzüm başta olmak üzere 36 bin 738 üretici, 812 bin dekardan fazla alanda zarar gördü” dedi.
Sigortasız Üreticilere Destek Verilecek
TARSİM kapsamında olmayan üreticilerin yaptığı masrafların, hasar oranına göre devlet tarafından karşılanacağını belirten Gizligider, “Çiftçimiz ne harcadıysa, sigortası olmayanlar için devletimiz, ‘Ben senin yanındayım’ diyor. Ancak bu destek, sigorta yaptırmamak için bir gerekçe olmamalı. Nihai tedbir sigortadır” dedi.
Gizligider, don sigortası olan üreticilerin tazmin süreçlerinin başladığını, geçici ekspertizlerin tamamlanmasının ardından Temmuz-Ağustos aylarında kesin ekspertiz ve ödemelerin yapılacağını belirtti.
Kredi Borçlarına Erteleme, Yeni Destekler Yolda
Bakan Yardımcısı, don afetinden etkilenen üreticilerin Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatiflerine olan kredi borçlarının ertelenmesi için gerekli adımların atıldığını söyledi. Ayrıca sisleme, pervane ve gölgeleme ekipmanları için yüzde 25-35 oranında, kırsal kalkınma projelerinde ise yüzde 50’ye kadar devlet desteği sağlandığını hatırlattı.
“Çiftçi Kayıt Sistemine kayıtlı tüm üreticiler, il ve ilçe tarım müdürlüklerine başvurarak zarar tespitini mutlaka yaptırmalı. Üretimin devamlılığı için her türlü destek sağlanacak” diyen Gizligider, küresel iklim değişikliği nedeniyle tarım sigortalarının önemine dikkat çekti.
İnceleme ziyaretine Manisa Valisi Vahdettin Özkan, AK Parti Manisa Milletvekilleri Murat Baybatur, Ahmet Mücahit Arınç ve Tamer Akkal, Saruhanlı Belediye Başkanı Ekrem Cıllı, Demirci Belediye Başkanı Erkan Kara, AK Parti İl Başkanı Süleyman Turgut, Manisa Ticaret Borsası Başkanı Sadık Özkasap ve ziraat odası başkanları da eşlik etti.