Manisa İl Tarım ve Orman Müdürlüğü personellerinden Ziraat Mühendisi Süleyman Çiltaş, Bağlarda fungal gövde hastalıklarından olan kav hastalığı ile mücadele hakkında bilgilendirme yaptı.

Bağlarda Fungal Kav Hastalığıyla Mücadele (3)

Kav hastalığının nasıl anlaşıldığını değinen Ziraat Mühendisi Süleyman Çiltaş,

Bitlis’in Geleneksel Lezzeti Avşor Çorbası Manisa’da Büyük İlgi Görüyor Bitlis’in Geleneksel Lezzeti Avşor Çorbası Manisa’da Büyük İlgi Görüyor

“Odun dokusu hastalıklarından olan kav fungal bir hastalıktır. özellikle yaşlı asmalarda görünür. Hastalık etmeni olan canlı organizma odun dokusunu tahrip eder ve bitkilerde su iletimini engeller. Bunun sonucunda yeşil aksamda solgunluk ve gelişme geriliği ve kurumalar başlar. En yaygın ve tipik belirtisi yapraklarda görülür. Asmada önce gözlerin uyanmasında bir gecikme fark edilir. Yapraklar yeşilliğini yitirir ve zamanla sararır. Yapraklarda damar araları önce sararır daha sonra kızıl kahverengi renge döner, damarlar nispeten yeşil kalır kurur ve dökülür. Taneler üzerindeki belirtileri tüm salkımlarda ya da dağınık olarak tanelerin üzerinde koyu mor olarak ortaya çıkar. Daha sonra bu lekeler birleşerek tüm taneyi karartır. Bu belirtileri sadece fungal etmenlerin varlığı değil asmanın yaşı çeşidi üretim materyali budama yaralarının korunması iklim koşulları toprak yapısı sulama ve arazinin eğimi de etkilemektedir” ifadeleri kullandı.

Bağlarda Fungal Kav Hastalığıyla Mücadele (1)

İlaçlı mücadelesi olmayan bir hastalık

Çiltaş, budama esnasında hastalıklı olan asmanın nasıl göründüğünü ve mücadelenin nasıl olası gerektiği şu ifadelerle anlattı:

“Hastalıklı asmaların gövde ve kalın dalların enine kesildiğinde merkezin çevresinde açık renkli yumuşak dokulu hastalıklı kısım ve etrafını saran koyu renkli ser dokulu bir halka görülür. Yıldan yıla asmanın içi kavlar. Kavlama içten dışa doğru olur. Kav hastalığının yayılışında en büyük faktör budama aletleridir. Hastalığın etkili bir kimyasal mücadelesi yoktur. Hastalığı ruhsatlı bir ürünleri yoktur. Hastalık daha çok yaşlı asmalarda göründüğünden çok yaşlı verimden düşmüş asmalarda sökülüp imha edilmelidir. Yeniden dikim öncesi toprak birkaç yıl dinlendirilmelidir. Kav hastalığının bulunduğu bağlarda şüpheli asmalar işaretlenerek en son budanmalıdır. Bir asmanın diğerine geçerken budama aleti ekipmanları dezenfekte edilmelidir. Hastalıklı asmalardan üretim materyalleri alınmamalıdır büyük budama yaraları aşı macunu vb. maddelerle kapatılmalıdır. Budama artıkları imha edilmelidir.”

Bağlarda Fungal Kav Hastalığıyla Mücadele (6)

Bağlarda Fungal Kav Hastalığıyla Mücadele (4)

Bağlarda Fungal Kav Hastalığıyla Mücadele (2) 

Kaynak: HABER MERKEZİ