Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2024 yılına ait ‘Yoksulluk ve Yaşam Koşulları İstatistikleri’ni kamuoyuyla paylaştı. Verilere göre, Türkiye genelinde yoksulluk sınırı oranı yüzde 13,6'ya yükselirken, Manisa'nın da yer aldığı TR33 bölgesi bu artıştan etkilendi. Manisa’da yoksulluk oranı geçtiğimiz yıla göre 0,1 puan artış gösterdi. Manisa'nın da dahil olduğu TR33 bölgesinde gelire dayalı göreli yoksulluk oranı, ülke genelinde dikkat çeken bölgeler arasında yer aldı. Bu oran, özellikle yoksulluk sınırının altında yaşayan hanelerin yaşam koşullarının kötüleştiğini ortaya koyuyor. İzmir ile birlikte TR33 bölgesi, yoksulluk oranlarının yüksek olduğu bölgeler arasında sıralandı.
YOKSULLUĞUN ÇEŞİTLİ BOYUTLARI ELE ALINDI
Veriler, Manisa ve Türkiye genelinde yoksulluğun farklı alanlarda etkisini gösterdi. Fertlerin yüzde 57,5’i evden uzakta bir haftalık tatil masraflarını karşılayamazken, yüzde 39,3’ü iki günde bir et, tavuk ya da balık içeren yemek masrafını karşılayamıyor. Beklenmedik harcamaları karşılayamayanların oranı yüzde 26,8, evin ısınma ihtiyacını karşılayamayanların oranı ise yüzde 15,1 oldu.
ÇEKİRDEK AİLELER EKONOMİK SORUN YAŞIYOR!
Hane tiplerine göre yapılan değerlendirmelerde, çekirdek ailelerden oluşan hane halklarının yoksulluk oranının yüzde 13,4'e yükseldiği kaydedildi. Maddi ve sosyal yoksunluk oranında ise Türkiye genelinde düşüş yaşansa da Manisa ve çevresinde yaşam koşullarının zorluğu dikkat çekiyor. Türkiye genelinde yoksulluk veya sosyal dışlanma riski altında olan fertlerin oranı yüzde 29,3 olarak belirlendi. Bu oran, 0-17 yaş grubunda yüzde 38,9’a kadar çıkıyor. Manisa’da da çocukların ve gençlerin bu riskle karşı karşıya olduğu görülüyor.