“Geleceği olmayan programlar artık açılmayacak”

Hürriyet’ten Beyazıt Şenbük’ün haberine göre Prof. Dr. Özvar, yükseköğretimde dijital dönüşüm vurgusu yaptı. Özvar, sadece bilgisayar mühendislerinin değil; farklı alanlardaki öğrencilerin de yapay zekâ, dijital okuryazarlık ve teknolojik uygulamalar konusunda bilgi sahibi olmalarının artık zorunlu hâle geldiğini ifade etti.

“İhtiyaç duyulan dijital beceriler çok geniş bir yelpazeye sahip. Bu alan sadece bilgisayar ya da yazılım mühendisleriyle sınırlı değil. Yapay zekâ ürünlerini ticari, idari, sosyal ve kültürel alanlarda kullanabilecek donanıma sahip bireyler yetiştirmeliyiz.”

80 üniversitede yapay zekâ eğitimi

Geçtiğimiz yıl 20 üniversitede başlatılan yapay zekâ temelli 17 farklı programın, bu yıl itibarıyla 80 üniversitede sunulması planlanıyor. YÖK, bu kapsamda müfredatları güncellerken, dijital dönüşüm temelli yeni bölümler de açıyor.

“Dijital tarım ve teletıp’a dikkat”

YÖK Başkanı Özvar, tarımda dijitalleşme ve teletıp gibi yeni alanların dünyada hızla geliştiğine dikkat çekerek, Türkiye’de de bu alanlarda üniversite programlarının açıldığını söyledi:

Şehitlerin yarım kalan öyküleri: Türkiye evlatlarını uğurluyor Şehitlerin yarım kalan öyküleri: Türkiye evlatlarını uğurluyor

“Dijital tarım ve teletıp, yakın geleceğin ihtiyaç alanları. Bu bölümler, teknoloji ile entegre düşünen, saha bilgisi olan gençler için önemli fırsatlar sunuyor. Adayların bu programlara ilgi göstermesini bekliyoruz.”

Tercih kılavuzu yeniden şekilleniyor

2025 YKS tercih kılavuzunda kapatılan bölümler yer almayacak, bunun yerine yüksek istihdam potansiyeline sahip yenilikçi programlar ön planda olacak. YÖK’ün bu adımları, yükseköğretim sisteminde nitelik ve istihdam odaklı yeni bir dönemin başladığına işaret ediyor.

Kaynak: HABER MERKEZİ