Murat Baybatur’dan Manisa Gazeteciler Cemiyeti’ne Ziyaret Murat Baybatur’dan Manisa Gazeteciler Cemiyeti’ne Ziyaret

Birçok hastalığın semptomlarının hafifletilmesi amacıyla kullanılan adaçayı bazı durumlarda zararlı olabilir. Kulaktan duyma bilgilerle tıbbi bir derde deva aramak yerine doktor ve eczacınızın işbirliğiyle akılcı bir tedavi yolu izlenmesi gerektiğini belirten Uzman Eczacı Fitoterapist Gamze Özgün,”Özellikle hamilelik ve emzirme döneminde kesinlikle hangi adaçayını tükettiğimizi bilmeliyiz. Uçucu yağındaki tujon bileşiği fazla olan Salvia Officinalis tüketildiğinde sitotoksik etkiler yapabilir. Çocuklarda ve bebeklerde mental geriliğe sebep olduğuna dair çalışmalar da mevcut” ifadelerinde bulundu.
Yaklaşan kış mevsimiyle birlikte bitki çayları tüketimi arttı.  Ancak bitki çayını yanlış tüketmek sağlık sorunlarına da yol açabilir. Konunun uzmanı, Uzman Eczacı Fitoterapist Gamze Özgün, kış aylarında çok tüketilen adaçayının doğru kullanımıyla ilgili bilgiler verdi. Adaçayının tüketim konusunda en dikkat edilmesi gereken bitki olduğunu belirten Özgün,” Özellikle hamilelik ve emzirme döneminde kesinlikle hangi adaçayını tükettiğimizi bilmeliyiz. Uçucu yağındaki tujon bileşiği fazla olan Salvia Officinalis tüketildiğinde  sitotoksik etkiler yapabilir. Çocuklarda ve bebeklerde mental geriliğe sebep olduğuna dair çalışmalar da mevcut. Acı elma yağı diye satılan adaçayı, uçucu yağının da bebeklerde özellikle gaz giderici olarak ayaklara ve göbeğe masaj yaparak uygulandığını biliyoruz. Eğer ki bu yağ, Salvia Officinalis'ten elde edilmiş ise bebeğe faydasından çok zararı olur. Çünkü yine tujon bilesigi mental geriliğe gidebilecek komplikasyonlar yapmaktadır. Adaçayı tüketeceksek eğer, ülkemizde özellikle Ege Bölgesinde doğal olarak yetişen Salvia Fruticosa (triloba) olmasına dikkat etmek gerekli. Yine acı elma yağında, bu türden elde edilmiş olanlarından istenen tıbbi etkiyi sağlamak daha faydalı olacaktır. Bunun için aktarlarda adaçayı diye satılan bitkilerin hangi tür olduğu sorgulanmalıdır”dedi.
“Kulaktan duyma bilgilerle deva aranmamalı”
Doğru tedavide kulaktan duyma bilgilerle derde deva aranmaması gerektiğini belirten Özgün,” Doktor ve eczacınızın işbirliğiyle akılcı ve rasyonel bir tedavi yolu izlenmelidir ”dedi.

Editör: Vehbi Gönül