Her gün rastgele takviye alınmasının sanıldığı kadar masum olmadığını belirten Prof. Dr. Sönmez, “Gereksiz vitamin takviyeleri vücuttaki bazı belirtileri gizleyebilir. Bu da altta yatan hastalıkların teşhisini geciktirebilir. Örneğin, demir eksikliğinin nedeni araştırılmadan takviye kullanılması, bir barsak kanserinin geç fark edilmesine neden olabilir” dedi.

D vitamini böbreği, A vitamini karaciğeri etkiliyor

Yüksek dozda alınan D vitamininin kandaki kalsiyum seviyesini artırarak böbrek hasarına yol açabileceğini ifade eden Prof. Dr. Sönmez, aşırı A vitamini alımının ise karaciğer hasarı, saç dökülmesi ve cilt problemleri gibi yan etkilere neden olabileceğini söyledi.

Trafiğe Kaydı Yapılan Araç Sayısı 192 Bine Yaklaştı: En Çok Tercih Edilen Marka, Renk ve Motor Belli Oldu Trafiğe Kaydı Yapılan Araç Sayısı 192 Bine Yaklaştı: En Çok Tercih Edilen Marka, Renk ve Motor Belli Oldu

Bazı takviyelerin, özellikle yüksek doz biyotin kullanımının, kan testlerini yanıltabileceğini de hatırlatan Sönmez, bu durumun yanlış teşhislere ve gereksiz tedavilere kapı aralayabileceğini dile getirdi.

“Vitamin ve mineral takviyeleri ancak bir eksiklik tespit edildiğinde, doktor kontrolünde ve doğru dozda kullanılmalıdır” diyen Prof. Dr. Alper Sönmez, dengeli beslenen sağlıklı bireylerin çoğunlukla ekstra takviyeye ihtiyaç duymadığını sözlerine ekledi.

Kaynak: HABER MERKEZİ