Son günlerde Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin (TBMM) gündeminde geniş yankı bulan sokak hayvanlarının uyutulması tartışmaları, toplumda çeşitli tepkilere neden oluyor. Özellikle Manisa’da parklarda sürü halinde dolaşan sokak köpeklerinin varlığı, vatandaşlarda panik ve endişe yaratıyor.
Manisa’nın bilinen en önemli parklarında, sürü halinde dolaşan sokak köpekleri vatandaşları tedirgin ediyor. Parklarda vakit geçirmek isteyen aileler ve çocuklar, sokak köpeklerinin saldırgan davranışları nedeniyle zaman zaman zor anlar yaşayabiliyor. Vatandaşlar, yetkililerden acil çözüm beklerken, sokak hayvanlarının korunması ve refahı konusundaki tartışmalar giderek alevleniyor.
TBMM’de gündeme gelen sokak hayvanlarının uyutulması ile ilgili yeni düzenlemeler, hayvan hakları savunucuları ve bazı kesimler arasında görüş ayrılıklarına neden oluyor. Hayvan hakları savunucuları, sokak hayvanlarının uyutulması yerine, kısırlaştırma ve rehabilitasyon çalışmalarının artırılması gerektiğini savunuyor. Ancak bazı kesimler, sokak hayvanlarının sayısının kontrol altına alınması için uyutma yönteminin kaçınılmaz olduğunu dile getiriyor. Konu ile ilgili Manisa Meydan Gazetesi’ne önemli açıklamalarda bulunan Veteriner Hekim Ramazan Tekin, sokak köpeklerinin risk oluşturduğunu ve gereken müdahalenin yapılması gerektiğini kaydetti.
“Kısırlaştırma yetersiz”
Sokak köpeklerinin uyutulması gerektiğini dile getiren Veteriner Hekim Ramazan Tekin,
“İnsanlara korku verebiliyorlar. Çok sayıda problemi içerisinde barındırıyor. Her boyutta topluma zararı bulunuyor. Kısırlaştırmak yetersiz kalabiliyor. Bir köpek 10 yavru doğuruyor. 3 ile 5 arası bakımsızlıktan ölebiliyor. Geri kalanı ise kısırlaştırılmaya çalışılıyor ama bu durum yetersiz olabiliyor. Özel kliniklerde ise kısırlaştırma 5 bin lira. Normal bir vatandaş ise bu durumda uğraşmak istemiyor. Sadece evinde beslediğini kısırlaştırıyor. Onun için kısırlaştırma çok yetersiz. Belli bir yaşa gelmiş köpeklerin uyutulması gerekiyor. Belediyelerin bu konuda çalışması mevcut olduğunu biliyoruz. Barınaklardan sahip edinilme işlemi yapılırsa daha iyi olabilir” diye konuştu.
“Bulaşıcı hastalıklar artabilir”
Uyutulmaması halinde iki önemli riskli konunun olduğunu ileri süren Ramazan Tekin, son olarak şunları söyledi:
“Bulaşıcı hastalıklar artabilir. Gaziantep tarafında bunun olduğunu görüyoruz. Kuduz hastalığını biliyoruz. Bu hastalık öldürücü düzeyde. Kontrol edilmezse yaygınlaşacak. Uyuz hastalığı da bunun yanında en önemli konulardan bir tanesi. Çocukların oyun oynadığı park ve bahçelerde yoğunluk gösteriyorlar. Dışkılarını özellikle sosyal alanlara bırakıyorlar. Bu durum çocukların bakteriyel sorun yaşamasına neden olabiliyor. Bu hususların göz önüne alınması ve gerekenlerin yapılması şart. Her köpek uyutulmaz. Gerçekten zararı olduğu görünen köpekler uyutulmalı. Toplumun yararına daha uygun olacaktır.”
ALİ GÖZEN