Manisa İl Tarım ve Orman Müdürlüğü personelleride Ziraat Mühendisi Serkan Çopur ve Ziraat Yüksek Mühendisi Dilek Seda Bayburt anız yakımı ve anızlarda işlemsiz tarım yapılması ile ilgili açıklamalarda bulundu.
Tarımda toprağında üretkenliğini ve devamlılığının önemli olduğunu deyinen Ziraat Mühendisi Serkan Çopur,
“Tarımda esas amaç toprağın üretkenliğini ve devamlılığını sağlamaktır. Modern tarımda anız yakmaya kesinlikle yer yoktur. Bu nedenle toprak ve su muhafazasının gereyi olarak anız yakılmasından vazgeçmeliyiz. O halde anız yakılmaması için uygulana bilecek yöntemler nelerdir. Öncelikle hububat hasattı biçerdöverlerle toprak yüzeyine yakın yapılmalıdır. Hasat sonrası parçalanmayı ve çürümeyi kolaylaştırmak için sapları parçalayacak bir alet kullanarak, anız toprağa karıştırılmalıdır. Anız daha çabuk parçalanarak organik maddeye dönüştürülmesi sağlanması için kalan sapın yüzde bir oranında dekara 2-2,5 gram saf azot dengeleme gübresi verilmelidir. Ayıracağınız komposto yapımında maşlama malzemesi olarak hayvan yemi veya at yemi olarak değerlendirilmektedir” ifadeleri kullandı.
Toprağın nasıl korunması gerektiği hakkında açıklamalarda bulunan Ziraat Yüksek Mühendisi Dilek Seda Bayburt,
“Gelecek nesillerin bu topraktan en iyi şekilde yararlanması sağlanmak amacıyla koruyucu toprak işleme yöntemi olan anıza ekim yöntemini tercih etmeliyiz. Toprak işlemesiz anıza doğrudan ekim hububat hasadından sonra ekim öncesi hiçbir toprak işlemesi yapılmaz. Ekim direk olarak anız üzerine yapılır. Bu sayede erozyon riski azalır. Toprağın organik madde miktarı artar. Zamandan, yakıt tüketiminden, iş gücünden tasarruf sağlar. Tarla trafiği azaldığından toprak sıkışmasını ortadan kaldırır. Ekim tarihinde hava koşullarına bağımlılık azaltılır. Azaltılmış veya sıfır toprak işlemini giden dünyaya ayak uydurabilmemiz için direk ekim yapan mibzerleri yaygınlaştırmamız gerekir. Çocuklarımıza ve torunlarımıza iyi bir miras bırakmak istiyorsak. Anız yakmaktan vaz geçilmelidir” dedi.