Ahmet ÜNSAL/Manisa

Üç yıldır tüm dünyayı kasıp kavuran milyonlarca insanının yaşamını yitirmesine neden olan Corana Virüs salgını dolayısıyla saçılamayan Mesir macunu ile ilgili Mesir Festival kurulunda müjdeli haber geldi.Bu yıl 483. Kutlanacak olan Mesir Festivalinin son gününde Sultan Camii minarelerinden Mesir saçılacağı açıklandı.       
  Manisa’yı Mesir’i ve Turizmi Tanıtma Derneği Başkanı Tanık; “Her yıl 5 ton saçtığımız Mesir’i 483. Yıl etkinliğinde 7 ton saçacağımızı müjdeliyorum”

MESİR’DE UNESCO DAMGASI VAR 

UNESCO’nun 'İnsanlığın Somut Olmayan Dünya Kültürel Mirası' listesinde de yer alan 483. Uluslar arası Manisa Mesir Macunu Festivali’nin tarihi belli oldu. 3 yıldır pandemi nedeniyle gerçekleşmeyen festival 26-30 Nisan tarihleri arası gerçekleşecek.

Altın piyasasında son gelişmeler neler?  20 Aralık altın fiyatları Altın piyasasında son gelişmeler neler? 20 Aralık altın fiyatları

VALİ KARADENİZ MESİR SAÇIM TÖRENİNE TANIKLIK EDECEK

Göreve geldiği günden bugüne kadar üzerinden iki mesir festivali geçmesine karşın Mesir saçımını göremeyen Manisa Valisi Yaşar Karadeniz alınan son saçım kararı ile festivali görebilecek.
 
  MESİR SAÇIM PROTOKOLÜ İMZALANDI 

30 Nisan’da 7 ton mesir macunu saçılacak. Manisa Valisi Yaşar Karadeniz, Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün, Şehzadeler belediye Başkanı Ömer Faruk Çelik, Manisa’yı Mesir’i Tanıtma ve Turizm Derneği Başkanı Ufuk Tanık, Manisa Kültür ve Turizm İl Müdürü İbrahim Sudak ile birlikte Valilikte basın toplantısı gerçekleştirdi. 
Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün, festivalin önemli olduğunu destek vermek isteyenlere kurum ve kuruluşları festivale davet etti.Başkan Ergün; “Üç yıldır özlemle bu festivali bekliyoruz.Son mesir festivali için bütçemizden 3 milyon TL ayırmıştık.Bu konuda bütçemize sınır koymadık.Üzerimize ne düşüyorsa yapacağız”  

“BENDE GELENEĞE TANIKLIK EDECEĞİM”
 
Manisa Valisi Yaşar Karadeniz, 2 yıldır Manisa’da görev yapmasına rağmen pandemi nedeniyle Mesir Macunu Festivali’ne katılamadığını, 2023 yılında ilk kez bu deneyimi yaşacağını belirtti. Mesir şenliğinin ülkemizde yüzyıllardır devam eden geleneksel etkinlerinden biri olduğunu vurgulayan Karadeniz, mesir festivalinin kadim bir kültürü olan bir kentin kadim bir geleneği olduğunu ifade etti. 
   Karadeniz, 
   “Mesir macunu Manisa’nın aynı zamanda bir marka değeridir.  Geleneğin yaşatılması önemlidir.  Avrupa Birliği coğrafi işaretiyle marka değeri de artacak. Yurtdışında tanıtıma katkı sağlayacak” dedi. 

“AVRUPA BİRLİĞİ COĞRAFİ İŞARETİNNİN 10 ÜRÜNDEN BİRİSİ MESİR OLACAK”

 Manisa’yı Mesir’i Tanıtma ve Turizm Derneği Başkanı Ufuk Tanık, 483. Mesir Macunu Festivalini 26-30 Nisan’da gerçekleştireceklerini ifade ederek, festival hazırlıklarına başladıklarını söyledi. Tanık, mesir festivalinin Manisa’nın bayramı olduğunu kaydederek, 
  “Manisa’mızın, Türkiye’mizin özlemle beklediği mesir festivalimiz yapacağız. 15 gün önce Türk Patent Enstitüsü ile bir görüşmemiz oldu. 2018 yılında Manisa Mesir Macunumuza coğrafi işareti aldık. Bu yıl Avrupa Birliği coğrafi işaret için Türkiye’den 10 ürün başvurusu yapıldı. 10 ürünün içinde mesir macunu da var. Bundan dolayı çok mutluyuz” dedi.
Şehzadeler Belediye Başkanı Ömer Faruk Çelik, festivale belediye olarak destek vermekten dolayı çok mutlu olduklarını kaydetti. Çelik, 26-30 Nisan tarihleri arasında Manisa sokaklarında mesir tadında bir festival yaşayacaklarını söyledi.

KÜLTÜR BAKANLIĞINDAN MESİR’E 1 MİLYON TL KATKI BEKLENİYOR

Toplantıya Kültür Bakanlığı adına katılan Manisa Kültür ve Turizm İl Müdürü İbrahim Sudak, Mesir’e Kültür Bakanını davet edeceklerini belirterek; “En son mesir de bakanlığımızın katkısı 300 bin TL idi.Bu yılki Mesir’de gerekli desteğin verilmesi için yazışmalarımız sürecektir.”dedi
    Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün’de “300 bin tl katkı bugünkü rakamlara göre planlanırsa Kültür Bakanlığımızdan 1 milyon tl katkı bekliyoruz.Yakışığı da bu olmalı” dedi…