TİM Başkanı Mustafa Gültepe, mart ayı ile birlikte yılın ilk çeyrek verilerinin netleştiğini belirterek, ilk çeyreği artıda kapatmalarına rağmen belirlenen hedefin gerisinde kaldıklarını ifade etti. Gültepe, mart ayı ihracatının geçen yılın aynı ayına göre yüzde 3,2 artış gösterdiğini, ilk üç aylık ihracatta yüzde 2,5, son 12 aylık ihracatta ise yüzde 2,1’lik bir yükseliş kaydedildiğini açıkladı.
Sektörel İhracat Rakamları
Mart ayında en fazla ihracat yapan sektörler arasında otomotiv 3,5 milyar dolar ile ilk sırada yer aldı. Otomotiv sektörünü, 2,7 milyar dolarla kimyevi maddeler, 1,55 milyar dolarla çelik, 1,48 milyar dolarla elektrik-elektronik ve 1,41 milyar dolarla hazır giyim takip etti.
Savunma ve havacılık sektörü de önemli bir büyüme kaydederek, geçtiğimiz yılın mart ayına göre 526 milyon dolarlık ihracat artışı yakaladı. Ayrıca otomotiv sektöründe 297 milyon dolarlık, hububat sektöründe ise 88 milyon dolarlık artış sağlandı. Demir-çelik, fındık ve mücevher gibi yedi sektör üç aydır ihracatta artış gösterirken, hazır giyim, makine ve halı sektörleri ise yılın ilk üç ayını ekside kapattı.
En Çok İhracat Yapan İller ve Yeni Firmalar
Firmaların yasal merkezleri baz alınarak yapılan değerlendirmeye göre, mart ayında 50 il ihracatını artırdı. İstanbul, Kocaeli, Bursa, Ankara ve İzmir en fazla ihracat yapan iller oldu. Çankırı ise tarihinin en yüksek ihracat değerine ulaştı.
Ayrıca mart ayında ilk kez ihracat yapan firma sayısı bin 141 oldu ve bu firmalar toplam 72,2 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdi. İlk üç ayda ihracat ailesine katılan 3 bin 275 firmanın toplam katkısı ise 380 milyon dolar olarak hesaplandı.
TİM Başkanı Gültepe, ihracat gelirlerinin arttığını ancak parite kaynaklı kayıpların sürdüğünü belirtti. Mart ayında döviz kuru dalgalanmaları nedeniyle 52,2 milyon dolarlık, ilk üç ayda ise toplam 859 milyon dolarlık kayıp yaşandığını açıkladı.
En Çok İhracat Yapılan Ülkeler ve Küresel Gelişmeler
Geçtiğimiz ay en fazla ihracat yapılan ülkeler sırasıyla Almanya, Birleşik Krallık, ABD, İtalya ve Fransa oldu. 56 ülkede yüzde 50’nin üzerinde, 99 ülkede ise yüzde 10’un üzerinde ihracat artışı kaydedildi. Romanya, Endonezya, Portekiz ve Malezya gibi 10 ülkeye tarihin en yüksek ihracatı yapıldı.
Güncel gelişmelere de değinen Mustafa Gültepe, ABD Başkanı Donald Trump’ın açıkladığı yeni gümrük tarifesinde Türkiye’ye yüzde 10 ile asgari vergi uygulanmasının Türkiye için bir avantaj olabileceğini vurguladı. Gültepe, “Asya’daki rakiplerimize göre gümrük vergilerinde avantajlı duruma geçmiş gibi görünüyoruz. Ancak rekabetçiliğimizi artırmamız gerekiyor” dedi.
ABD’nin Türkiye için önemli bir ticaret ortağı olduğunu hatırlatan Gültepe, 2024 yılında ABD’ye 16,3 milyar dolarlık ihracat yapıldığını, buna karşılık 16,2 milyar dolarlık ithalat gerçekleştirildiğini, dolayısıyla 32,5 milyar dolarlık dış ticarette bir denge olduğunu ifade etti. Türkiye’nin ABD ile ticaret dengesini kendi lehine çevirmek için çalışmalar yürüttüğünü belirtti.
Pazar Çeşitlendirme ve Ticaret Heyetleri
Mustafa Gültepe, pazar çeşitliliğini artırmak için ticaret heyetlerinin önemine değinerek, mart ayında geniş katılımlı bir Bulgaristan ticaret heyeti düzenlediklerini söyledi. Nisan ayında Çin’e, mayıs ayında ise Arnavutluk, ABD, Güney Afrika, Tunus, Irak ve İspanya’ya heyetler düzenleneceğini açıkladı.
2028 yılı için belirlenen 375 milyar dolarlık ihracat hedefine ulaşmak adına pazar çeşitliliğinin artırılmasının kritik olduğunu belirten Gültepe, tüm firmaları ticaret heyetlerine katılmaya davet etti.