Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2024 yılı yükseköğretim istihdam verilerini paylaştı. Raporda; istihdam oranları, mezun maaşları ve işe başlama süreleri yer aldı. Bu veriler YKS’nin açıklanmasıyla beraber tercih dönemine giren öğrenciler tarafından büyük ilgi gördü.

2023 yılında yüzde 75,6 olan lisans mezunlarının kayıtlı istihdam oranı 2024’te yüzde 75’e gerilerken, ön lisans mezunlarının oranı ise yüzde 67,7’den yüzde 66,4’e düşmüştü.

En yüksek istihdam oranına sahip bölümler

2024 verilerine göre, lisans programlarından mezun olanlar arasında en yüksek kayıtlı istihdam oranına sahip ilk 5 bölüm arasında Tıp %96,4 oranıyla birinci, Özel Eğitim Öğretmenliği %95,1 oranıyla ikinci, Elektrik Öğretmenliği %92,4 oranıyla üçüncü, Dil ve Konuşma Terapisi %91,9 oranıyla dördüncü olurken Elektronik Öğretmenliği ise %91,9 oranıyla beşinci oldu.

Eğitim alanında en yüksek istihdama sahip oranına sahip olan meslek grupları ise; Sağlık ve Refah %86,7 ile birinci, sonraki gruplar sırayla Mühendislik, İmalat ve İnşaat %82,9, Bilişim ve İletişim Teknolojileri %78,7, Eğitim %77,6 ve Tarım, Ormancılık, Balıkçılık ve Veterinerlik %74,6

MHRS’de yeni uygulamaya geçiliyor: Randevu için önce aile hekimlerine gidilecek!
MHRS’de yeni uygulamaya geçiliyor: Randevu için önce aile hekimlerine gidilecek!
İçeriği Görüntüle

Önlisans grubunda ise ilk 5’te olan bölümler oran sıralamasına göre; Polis Meslek Eğitimi %92,3 birinci sırada yer alırken diğer bölümler Elektrik Enerjisi Üretim, İletim ve Dağıtımı %88,2, Endüstriyel Kalıpçılık %87,4, Metalurji %85,2 ve Doğalgaz ve Tesisatı Teknolojisi %84,5 şeklinde sıralandı.

En hızlı işe girenler de açıklandı

Lisans bölümleri arasında işe en hızlı girenler listesinde durum biraz daha farklı olarak seyretti. Dil ve Konuşma Terapisi bölümü 2,2 ay içerisinde iş sahibi olurken Tıp bölümü 4,1 ay kadar sürede işe giriş sağlıyor. Özel Eğitim Öğretmenliği 4,3 ayda, Eczacılık 5,1 ayda ve Ebelik bölümü de 7,6 ay içerisinde mesleğe giriş yapabiliyor.

Önlisansta da en hızlı işe girenler listesi sıralamasında; Polis Meslek Eğitimi 2,9 ay, Optisyenlik 9,4 ay Aşçılık 10,9 ay, Eczane Hizmetleri 11,8 ay, Kabin Hizmetleri 11,8 ay içerisinde iş buluyor.

En yüksek maaşı olan bölümler de açıklandı ama...

Lisans bölümlerinde en yüksek maaşı olan bölümler; Pilotaj, Matematik Mühendisliği, Uzay Mühendisliği, Tıp ve Uçak Mühendisliği.

Ön lisans düzeyinde ise; Polis Meslek Eğitimi, Uçak Teknolojisi, Perakende Satış ve Mağaza Yönetimi, Marka İletişimi ve Elektrik Enerjisi Üretim, İletim ve Dağıtımı bölümleri yer aldı.

Ancak en kazandırmayan bölümler ise; Resim, Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları, Heykel, Tiyatrove Oyunculuk olarak belirlendi.

Kaynak: HABER MERKEZİ