Soma maden faciasının ardından adaletin yerini bulmadığını söyleyen Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Manisa Milletvekili Bekir Başevirgen,
“10 yıldır adalet arayan Soma’da mahkemeden vicdanları rahatlatacak bir kararın çıkması tek dileğimizdir. 8 Mayıs’ta ilk kez hakim karşısına çıkan 28 kamu çalışanının yargılandığı davada mahkemeden yeni skandallara imza atacak kararlar değil; suçlu olanların hak ettikleri cezaların verileceği kararlara imza atmasını istiyoruz. Verilecek hiçbir ceza evladını, eşini, babasını kaybeden acılı ailelerin acısını hafifletmeyecek. Adalet yerini bulana kadar Soma’yı gündemde tutmaya ve sorumlularına hak ettikleri cezalar verilene kadar mücadele etmeye devam edeceğiz” dedi.
Manisa'nın Soma ilçesinde 13 Mayıs 2014'te yaşanan maden faciasında 301 madenci hayatını kaybetti. Faciaya neden olan tutuklu sanıklar serbest bırakıldı. 28 kamu çalışanı 8 Mayıs’ta ilk kez hakim karşısına çıktı, ailelerin adalet arayışı ise sürüyor. Facianın sorumlularının hak ettikleri cezaları alana kadar mücadeleyi sürdüreceklerini söyleyen CHP Manisa Milletvekili Bekir Başevirgen, konuya ilişkin bir açıklama yaptı.
“10 yıllık adalet mücadelesi sürüyor”
Soma davasında 28 kamu çalışanının ilk kez hakim karşısına çıktığını hatırlatan Başevirgen,
“Tarihin en büyük maden facialarından biri olan ve 301 kişinin yaşamını yitirdiği Soma Maden kazasının üzerinden 10 yıl geçti. 10 yıllık süreç içerisinde maden şehitlerimizin aileleri ‘hak, hukuk ve adalet’ için mücadelelerini sürdürdü. Ancak suçlular cezasız kaldı. Faciaya neden olan tutuklu sanıklar serbest bırakıldı. Soma davasında yer almayan 28 kamu çalışanının 8 Mayıs’ta ilk kez hakim karşısına çıktığı duruşma ise 12 Eylül’e ertelendi” dedi.
“Mağdur ailelerin acıları da katlanarak büyümeye devam etti”
Soma davasının her aşamasında, yargıya müdahale edildiğini söyleyen Başevirgen,
“Kazanın üzerinden 10 yıl geçti ama maden şehitlerimizin ailelerinin acıları hala taze. Davanın başından beri mahkeme heyetleri defalarca değiştirildi. Davanın seyri de bu şekilde sürekli değiştirilmiş oldu. Yargıtay 12. Daire emsal teşkil eden bir karar ile ‘evet bu ülkede mahkemeler var’ dedirtmişti ancak görünmez bir el yine ortaya çıkarak olaya müdahale etti. Önce mahkeme heyeti, sonra karar değişti. Mağdur ailelerin acıları da katlanarak büyümeye devam etti” ifadelerini kullandı.
“Sorumluları ceza alana kadar mücadeleye devam edeceğiz”
Hukukun zenginin servetini ve statüsünü işçiye ve halka karşı koruduğunu da sözlerine ekleyen Başevirgen,
“10 yıldır adalet arayan Soma’da mahkemeden vicdanları rahatlatacak bir kararın çıkması tek dileğimizdir. 8 Mayıs’ta ilk kez hakim karşısına çıkan 28 kamu çalışanının yargılandığı davada mahkemeden yeni skandallara imza atacak kararlar değil; suçlu olanların hak ettikleri cezaların verileceği kararlara imza atmasını istiyoruz. Verilecek hiçbir ceza evladını, eşini, babasını kaybeden acılı ailelerin acısını hafifletmeyecek. Adalet yerini bulana kadar Soma’yı gündemde tutmaya ve sorumlularına hak ettikleri cezalar verilene kadar mücadele etmeye devam edeceğiz” diye konuştu.