“Maaş kesilir, ödenen aylıklar geri alınır”
HaberGlobal’e konuşan SGK Uzmanı Ali Tezel, sahte sigortalılık vakalarında hem çalışanların tüm haklarını kaybettiğini hem de işverenlerin ağır cezalarla karşılaştığını vurguladı. Tezel, SGK tarafından yapılan incelemeler sonucunda yaşanabilecekleri şu sözlerle anlattı:
"Bu durumda kişinin sigorta süresi tamamen iptal edilirken, bu sürede yatırılmış olan primler de SGK’ya gelir olarak kaydedilir. Emekli maaşı bağlandıktan sonra bile sahtecilik tespit edilirse, maaş kesilir, ödenen tüm aylıklar geri alınır ve sorumlu işveren hakkında 'resmi evrakta sahtecilik' suçundan adli işlem başlatılır. 2025 yılı itibarıyla sahte sigorta nedeniyle tespit edilen işverenlere uygulanan idari para cezaları, 150 bin TL’yi aşmaktadır"
58 bin başvuru
Aktif çalışmadığı halde elden ödeyerek kendini çalışan gibi gösterilmesi durumunun SGK tarafından tespit edilmesi durumunda yatırılmış primler Sosyal Güvenlik Kurumu'na gelir olarak alınıyor.
2024 yılında SGK'ya prim günü eksikliği nedeniyle 92 bin kişi başvurmuştu. Bu sayı henüz 2025 yılının yarısına gelinmişken 58 bine ulaştı. Yoğunluğun bu kadar artmasının nedeninin kayıt dışı istihdam ve sahte sigorta uygulamalarından kaynaklandığı düşünülüyor.