Dr. Şebnem Güvenç: “Farkındalık, yaşam kurtarır”
Etkinlik kapsamında açıklamalarda bulunan Şehzadeler Sağlıklı Yaşam Merkezi KETEM Birim Sorumlusu Dr. Şebnem Güvenç, kanserin dünyada ve ülkemizde kalp damar hastalıklarından sonra en fazla ölüme sebep olan hastalık olduğunu vurguladı. Güvenç, “Dünya Sağlık Örgütü’nün 2022 verilerine göre dünya genelinde 19.9 milyon yeni kanser vakası tespit edilirken, yaklaşık 10 milyon kişi kanser nedeniyle yaşamını yitirmiştir” dedi.
Gelecek yıllarda hem nüfus artışı hem de risk faktörlerine uzun süreli maruz kalınması nedeniyle, kanser vakalarının ve buna bağlı sosyoekonomik yükün artmasının beklendiğini ifade eden Güvenç, kanserlerin %90’ının çevresel, %10’unun ise genetik nedenlerle ortaya çıktığını belirtti.
Yüzde 50’ye Varan Önlenebilirlik Mümkün
Dr. Güvenç, tütün ve alkol kullanımı, obezite ve enfeksiyonlarla mücadele edilmesi durumunda kanserlerin %30 ila %50 oranında önlenebileceğini söyledi. “Farkındalık, erken teşhis ve düzenli tarama faaliyetleri kanserle mücadelede hayati öneme sahip. Bu nedenle Ulusal Kanser Haftası gibi dönemler, toplumsal bilincin artırılması açısından çok kıymetli” şeklinde konuştu.
Ücretsiz Kanser Taramaları Devam Ediyor
Etkinlikte, Türkiye’de yürütülen Ulusal Kanser Tarama Programları hakkında da bilgi verildi:
- Meme Kanseri Taraması: 40-69 yaş kadınlara yönelik, yılda bir klinik meme muayenesi, iki yılda bir mamografi.
- Rahim Ağzı Kanseri Taraması: 30-65 yaş arası kadınlara, 5 yılda bir HPV-DNA testi.
- Kalın Bağırsak Kanseri Taraması: 50-70 yaş arası kadın ve erkeklerde, 2 yılda bir GGK testi, 10 yılda bir kolonoskopi önerisi.
Bu taramalar; KETEM, Sağlıklı Hayat Merkezleri (SHM), Aile Sağlığı Merkezleri (ASM) ve Mobil Tarama Araçları ile ücretsiz şekilde halkın ayağına götürülüyor. Pozitif veya şüpheli çıkan durumlar, ileri tetkikler için sağlık kuruluşlarına yönlendiriliyor.
Yetkililer, kanserle mücadelenin yalnızca bir hafta ile sınırlı kalmaması, yıl boyu bilgilendirme ve bilinçlendirme çalışmalarının sürdürülmesi gerektiğini vurguladı.