Memurları ilgilendiren yeni bir zam konusu gündeme geldi. Yaklaşık 6 milyon memur ve memur emeklisini kapsayan 30 gün sürecek olan 8. Dönem Toplu Sözleşme görüşmeleri ağustos ayının başında başlayacak. Gerçekleştirilecek görüşmelerde 11 hizmet kolunda görevini sürdüren 3 milyon 16 bin 495 memur ile sayısı 2,5 milyona ulaşan memur emeklilerine 2026-2027 yıllarında verilecek zam oranı değerlendirilecek.

Ayrıca kamu adına 15 kişiden oluşan Kamu İşveren Heyeti ve memurlar adına Memur Sen başkanlığında en fazla üyeye sahip olan Türkiye Kamu Sen ve Birleşik Kamu-İş temsilcileri görüşmeleri yürütecek. 8. Dönem Toplu Sözleşme görüşmelerinde kamu görevlileri ve emeklilerinin 2026-2027 yıllarında alacakları maaş zamlarıyla beraber sosyal ve özlük hakları da belirlenecek.

Görüşmeler 1 Ağustosta başlıyor

Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci, konfederasyon genel merkezinde düzenlediği basın toplantısında, 8. Dönem Toplu Sözleşme görüşmelerinde bahsi geçecek talepleri kamuoyuyla paylaştı.

8. Dönem Toplu Sözleşme görüşmelerinin 1 Ağustos Cuma günü başlayacağını bildiren Kahveci, toplamda 429 taleple beraber masaya oturulacağını vurguladı.

Bu yılki toplu sözleşmenin kamu çalışanlarının sorunlarının çözüldüğü, umutlarının yeşerdiği bir dönüm noktası olması dileklerinde bulunan Kahveci, "Bu çerçevede, liyakat ve ehliyet esaslı, güvenceli istihdama dayalı yeni bir kamu personel sistemi, adil, sade ve kamu çalışanlarının insanca yaşamasına yetecek bir ücret sistemi, etkili, kamu çalışanlarının özel durumlarına uygun, sosyal devlet ilkesiyle bağdaşır bir sosyal yardım sistemi, çalışma hayatıyla dengeli, geleceği güvence altına alan bir sosyal güvenlik sistemi, farklı statü ve unvanlardaki personelin durumlarına özel düzenlemeler içeren ve dezavantajlı grupları koruyan bir yapı, ILO normlarına uygun, katılımcı ve kapsayıcı bir sendika ve toplu pazarlık sistemi ve Aile Yılı'nın gereği olarak ailenin korunduğu ve güçlendirildiği bir çalışma hayatı talep ediyoruz." açıklamasını yaptı.

Para-2

"Geçmişte yaşanan kayıplar ödenmeli"

Kahveci, 4688 sayılı. Kamu Görevlileri Sendikaları ve Toplu Sözleşme Kanunu'nun memurların özlük haklarıyla ilgili pek çok konuyu masa dışına attığına da dikkat çekerek "Türkiye Kamu-Sen olarak, en temel talebimiz, grev ve siyasete katılma hakkıyla desteklenmiş ILO normlarına uygun gerçek bir toplu sözleşme sisteminin hayata geçirilmesidir." ifadelerini kullandı.

Moody’s’ten gece yarısı not kararı: Türkiye’ye kredi dopingi geldi ama bir detay dikkat çekti!
Moody’s’ten gece yarısı not kararı: Türkiye’ye kredi dopingi geldi ama bir detay dikkat çekti!
İçeriği Görüntüle

Kahveci, geçmişte yaşanan kayıpların telafisinin elzem olduğuna dikkat çekerek yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi:

“2025 yılı yüzde 11,3'lük maaş zammı, yüzde 17,5'lik enflasyon hedefinin 6 puan altındadır. Yüzde 4'lük büyüme beklentisi de eklendiğinde, Ocak 2026 itibarıyla memur ve emekli maaşlarına 7 bin 500 lira telafi zammı yapılmalıdır. 2026'nın ilk 6 aylık dilimi için yüzde 30, ikinci 6 aylık dilimi için yüzde 20, ayrıca ocak ayından itibaren verilen zammın üzerine yüzde 10 refah payı talep ediyoruz. 2027 yılı için ise ocak ve temmuz aylarında yüzde 20 artı yüzde 10 artış, yine ocak ayında yapılacak zammın üzerine yüzde 10 oranında refah payı talep ediyoruz. Enflasyon farkının ise TÜFE'nin maaşlara yapılan oransal artışların üzerine çıktığı aydan itibaren ödenmesini istiyoruz. Temel mali taleplerimiz, 2026 yılının tamamı için en düşük dereceli memur için refah payı dahil kümülatif yüzde 92,3, ortalama yüzde 88,6, 2027 yılının tamamında ise refah payı dahil tüm maaşlara yüzde 45,2 zam olarak özetlenebilir.”

En düşük memur maaşında artış bekleniyor

Kahveci, açıklamasında bu talepler karşılanırsa bugün en düşük dereceli memur maaşı olan 44 bin 47 liranın 2026 yılının sonunda 84 bin 704 liraya, 2027 sonunda 112 bin 991 liraya çıkacağını belirtti. Şu anda 53 bin 579 lira olan ortalama memur maaşının ise 2026’da 202 bin 60, 2027’de ise 146 bin 740 lirayı göreceğini vurguladı.

Kahveci ayrıca memurlara 2023'te verilen ilave ek ödemenin emekli maaşlarına da yansıtılması gerektiğine de dikkat çekerek birinci dereceye gelen bütün kamu görevlilerine 3600 ek gösterge verilmesini istediklerini; lojmandan faydalanmayan ve kirada oturan tüm kamu çalışanlarına aylık 20 bin lira kira yardımı yapılması, büyükşehirlerde çalışan memurlara ayrıca 6 bin lira büyükşehir tazminatı ödenmesi talebini de açıkladı.

Çalışanların gelir vergisi oranının yüze 15'te sabitlenmesi çağrısında bulunan Kahveci, tüm kamu görevlilerine yılda iki kez bayram ikramiyesi ödenmesi gerektiğini dile getirdi.

Kaynak: HABER MERKEZİ