ANA MANŞET

MCBÜ'nün Akademik Yılı başladı

Celal Bayar Üniversitesi, 2024-2025 Akademik Yılı Açılış Töreni programı gerçekleştirildi. Üniversitede bulunan fakülteler hakkında bilgiler verildi ve Akademik Açılış ilk dersi verildi.

Manisa Celal Bayar Üniversitesi'nin (CBÜ) 2024-2025 Akademik Yılı Açılış Töreni düzenlendi. Süleyman Demirel Kültür Merkezi'nde gerçekleşen açılış törenine, Manisa Valisi Vahdettin Özkan, Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Ferdi Zeyrek, CBÜ Rektörü Prof. Dr.  Rana Kibar, Manisa Cumhuriyet Başsavcısı Kurtçu Eker, Manisa İl Emniyet Müdürü Fahri Aktaş, Şehzadeler Kaymakamı Fatih Genel, Manisa Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mehmet Yılmaz, Manisa İl Tarım Müdürü Metin Öztürk, Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Mustafa Kılıç, TÜBA Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Muzaffer Şeker, akademisyenler, öğrenciler ve çok sayıda davetli katıldı. 

"Üniversitelerin fiziki altyapısı çok önemli"

Akademik Yıl Açılış programına açıklamalarda bulunan Manisa Valisi Vahdettin Özkan, "Eğitim  gerçekten bütün sektörlerin, bütün insanların rehberliğini yapan çok yönlü, çok aktörlü bir alandan bahsediyoruz. Bunu da elbette ki akademisyenlerimiz, öğretmenlerimiz yapıyor. Bütün sektörlere ruh veren, hedef veren, anlam veren yönetme kabiliyeti olan bu eğitim kamu hizmeti, insanlık tarihi boyunca var olmuştur. İlk insandan günümüze bu eğitim faaliyetini hem  varoluşla beraber sürekli nasıl iyileştiririz, nasıl geliştiririz sorusu insanların önünde en önemli konu olmuştur, sorun olmuştur. İyileştirme açık alan olmuştur. Eğitim kamu hizmeti çok evrensel bir hizmettir. Bütün insanlığı ilgilendiriyor. Devletimiz, hükümetimiz insanlarımızın hissiyatına tercüman olarak bu eğitim kamu hizmetini etkinleştirmek, yaygınlaştırmak için önemli bir çaba içinde tabiatı gerekmektedir
 Ama eğitim kamu hizmetine, hem eğitim kurumlarına ve bütün diğer sektörlerin katılması, katkı sunulması önemli. Eğitime erişebilirlik  hem ulusal stratejik planlarımızdan ifadesini bulan hem bütün eğitim kurullarının var oluş ve misyonlarında öncelenen bir durumdur. Erişimi biz hem fiziki altyapının iyileştirilmesiyle ilgili bir konu. Bu anlamda devlet, yurdun dört bir yanında üniversitelerin fiziki altyapısını inşa etmesi çok önemli bir adım olduğunu ifade etmek istiyorum. Tabi bu erişim ve altyapıyla beraber eğitimin kalitesi önemli. En gelişmiş ülkelerin ana haberlerine bakıldığı zaman hafta içinde 3 veya 5 tane eleştiriler haber vardır. Eğitimle ilgili. Bu iyi ki de vardır. Bu aslında geliştirme açık alanlarımızı iyileştirmenin de bir lokomotif. Sürekli iyileştirme, geliştirme daha da ileriye götürme.  Bütün bunlar yarın çocuklarımızın çok daha iyi bir eğitim kamuoyu hizmetinden yararlanmasını güvence mekanizmalarının olduğunu ifade etmek istiyorum. Bu erişimle beraber eğitimin evrensel bir günü vardır. Bütün insanlığı ilgilendiriyor. Dolayısıyla eğitimin en iyi olduğunu söylüyoruz. Bütün insanlık için, uluslararası anlamda biz neredeyiz? Bu soruda önümüzde. Özellikle üniversitelerin   bir şekilde  uluslararasılaşma olarak ifadelendirilen  ekosistemi içinde bizim hattımız nedir? Bilimsel olarak ürettiğimiz teknolojik olarak üretim üretimimizdedir. Dünya'ya katkımız nedir? Bütün bu sorularda kendinize sorduğunuz zaman çok daha hedefi gerçekleştirebiliriz. Çok daha hedefler netleştirir. Çok daha tartışmasız bir düzlemde bir icra faaliyeti içinde girmiş olacağız" diye konuştu. 


"Gençlere katkı sağlayacağız"


Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Ferdi Zeyrek, eğitimi en önemli öncelik olarak nitelendirdiklerini söyledi. Zeyrek, "Bu güzel şehrin bir parçası olan üniversitemiz, bilgi ve bilimin ışığında yetişen gençlerimizle geleceğe umutla bakmamıza vesile oluyor. Manisa Büyükşehir Belediyesi olarak, eğitimi en önemli önceliklerimizden biri kabul ediyoruz. Bilim ve çağdaş eğitimle aydınlanmış bir nesil yetiştirmek, ülkemizi daha güçlü, daha özgür bir geleceğe taşımak demektir. Eğitim, sadece bilgi edinme değil, aynı zamanda bireylerin özgürce düşünme, sorgulama ve üretme yeteneklerini geliştirme sürecidir. Bu anlayışla Manisa Büyükşehir Belediyesi olarak öğrencilerimizin yanında olmaya, onların eğitim hayatlarına katkı sağlamaya özen gösteriyoruz. Gençlerimizin sabahları sıcak bir çorbayla güne başlamasını sağlayan 'Günaydın Çorbası' projemiz ile öğrencilerin hem sağlığını hem de bütçesini düşünerek yanlarında oluyoruz. Geçtiğimiz hafta Şehzadeler ilçemizde açtığımız ve kısa süre içinde tüm ilimize yayacağımız Kent Lokantası hizmetimizle başta öğrencilerimiz olmak üzere, dezavantajlı yurttaşlarımızın sağlıklı ve uygun fiyatlı yemeklere erişmelerini hedefledik. Ayrıca, Ayşe Hafsa Sultan ve Hüma Hatun yurtlarından kampüse ücretsiz ring hizmetimizle ulaşım kolaylığı sağlıyoruz. Manisa’nın 400 köyü yıllardır internetsiz kaldı. Bu yıl, Manisa Büyükşehir Belediyesi olarak köylerimize ücretsiz internet hizmeti veriyoruz. Bunun iki temel nedeni var: Birincisi, kırsaldaki sosyal hayatı canlandırmak. İkincisi ve daha önemlisi, oradaki evlatlarımızın dershaneye gitme imkanı olmuyor. Bu nedenle online dershane hizmetimizi başlattık. Köylerimizdeki gençlerimiz de hak ettiği eğitime erişebilsin ve ücretsiz internetle dershane hizmetimizden yararlansın istedik. Yakın sürede, kent içerisinde de ücretsiz internet hizmetimizi yaygınlaştırarak gençlerimizin bilgiye erişimini daha da kolaylaştıracağız. Bunların yanında, yakın zamanda hayata geçireceğimiz çamaşır kafelerimiz ve kent kütüphanelerimizle de gençlerimizin sosyal ve akademik hayatına katkı sunmaya devam edeceğiz. Ayrıca, gençlerimizin Manisa’da kalmasını, burada her türlü ihtiyacını karşılamasını sağlayacak projeler üzerinde çalışıyoruz. Kültürle sanatla sporla sosyal yaşam alanlarıyla gençlerimizin vakit geçirmekten mutlu olduğu bir şehir inşa ediyoruz. Sizler bu ülkenin geleceğisiniz. Bilgiye erişiminiz, kendinizi geliştirmeniz ve hayallerinize ulaşmanız bizim için çok önemli. Umudunuzu ve hayallerinizi başka diyarlarda planlamanızın önüne geçmek, geleceğinizi bu ülkede ve bu şehirde görmenizi sağlamak bizim sorumluluğumuz. Kendinizi özgürce ifade ettiğiniz, gelecek kaygısı duymadığınız bir ülkeyi hep birlikte inşa etmeliyiz. Eğitimle bilimle ve cesaretle geleceğimizi sizler kuracaksınız” ifadelerini kullandı. 

"Manisa'da hizmet etmeye gayret ediyoruz"


Akademik etkinlikler, üniversitelerin en güzel, en duygulu, en heyecanlı günlerinden biri olduğunu söyleyen CBÜ Rektörü Prof. Dr. Rana Kibar, üniversitede bulunan fakülteler hakkında ve yaptıkları, yapacakları projeler bilgi verdi. Kibar,  "Bu özel günümüzde davetimize icabet ettiğiniz, bizleri yalnız bırakmadığınız Için sizlere ayrıca teşekkür etmek isterim. Üniversitemizin tanıtım videosunu gördük.  Geldiğimiz günde 15 fakültemiz vardı. 1 Ağustos 2024 tarihi itibariyle Resmi Gazete'de yayımlanan bir kararnameyle  Bilgisayar ve Bilişim Bilimleri Fakülte'mizi üniversitemiz bünyesine dahil edilmesiyle birlikte 16 tane fakültemiz oldu. Manisa, Sanayi konusunda oldukça gelişmiş bir şehir. Gelişmiş olan birçok özelliğinin yanında bu konuda özellikle bölgeye istihdam noktasında katkı sağlamak üzere  meslek yüksekokuluna sahibiz. Manisa'nın hemen hemen her ilçesinde, iki ilçesi hariç Manisa'nın her ilçesinde toplam 15 tane meslek yüksekokulumuz ile  özellikle sanayide ara eleman olarak ifade edilen ancak bizlerin aranan eleman olarak ifade ettiğimiz nitelikli mezunlar vermeye devam ediyoruz. Söz konusu meslek yüksekokullarımız ile  onun yanında dünyada tek olan, az mühendis ünvanıyla öğrenci mezun eden Tütün Eksperliği Yüksekokulumuz ve öğrencilerimizin özellikle yabancı dil eğitimlerine katkı sağlayan Yabancı Diller Meslek  Yüksekokulu'muz kılınmakta. Biz eğitime enstitümüzde  sosyal ve sağlık bilimleri alanında lisansüstü öğrenciler yetiştiren en önemli birimlerimizden bir tanesi. 66 tane öğrenci kulübümüz, 49 tane öğrenci topluluğumuzla öğrencilerimiz birçok akademik ve sosyal faaliyetler içerisinde bünyesinde bulunmaktadır. 32 uygulama ve araştırma merkezimiz 14 tane de koordinatörlüğümüzle üniversitemiz adına Manisa'da hizmet etmeye gayret ediyoruz. Biliyorsunuz üniversitelerin en önemli görevleri bilim temelli bilgi öğretmek. Bilim temelli insan yetiştirmek ülkemiz ve insanlığa faydalı üniversitelerin görevlerindendir. Dolayısıyla bir de Manisa Celal Bayar Üniversitesi olarak bilgiyi toplumla birlikte üreten istihdam odaklı yeni mesleklere uygun bir üniversiteyiz" şeklinde konuştu.


TÜBA Başkanı Muzaffer Şeker, Akademik yılı açılışının ilk dersini gerçekleştirdi. 

{ "vars": { "account": "UA-43204872-1" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }