“Bu Felaketin Altından Desteksiz Kalkamayız”

Ziya Çiçek’e Hayırlı Olsun Ziyareti: “Hem Manisa Büyükşehir Kazandı Hem Manisa’nın Geleceği” Ziya Çiçek’e Hayırlı Olsun Ziyareti: “Hem Manisa Büyükşehir Kazandı Hem Manisa’nın Geleceği”

Gölmarmara ilçesinin Tiyenli Mahallesi’nde üreticilerle buluşan Bakırlıoğlu, Gölmarmara Ziraat Odası Başkanı, belediye başkanı, ilçe başkanı ve muhtarlarla birlikte hasar gören bağ ve tarlaları inceledi. 10 Nisan’da yaşanan don olayının Manisa’daki 10 ilçeyi etkilediğini vurgulayan Bakırlıoğlu, “Bağlarda yüzde 100’e varan hasar var. Domates, kavun ve karpuzda da büyük kayıplar söz konusu. Zaten borç yükü altında ezilen çiftçimiz, yüksek primler nedeniyle tarım sigortası yaptıramadı. Bu koşullarda çiftçiye her kurumun destek vermesi gerekiyor. Aksi halde bu yükün altından kalkamayız” dedi.

“Borçlar Faizsiz Ertelenmeli, Hibe Desteği Şart”

Tarım sigortasının dekar başına maliyetinin 6 bin ila 11 bin TL arasında değiştiğine dikkat çeken Bakırlıoğlu, birçok üreticinin bu maliyeti karşılayamadığını belirterek, “Çiftçilerin bankalara olan borçları faizsiz olarak ertelenmeli. Ayrıca sıfır faizli hibe destekleri sağlanmalı. Ürün alamayan üretici geçimini nasıl sağlayacak? Bu afetin ardından devletin el uzatmaması, tarımın tamamen çökmesi anlamına gelir” ifadelerini kullandı.

Image1 (1)

“TARSİM Lüks Haline Geldi”

Gölmarmara Ziraat Odası Başkanı Erdal Ziyan ise 2015’ten bu yana yaşanan en büyük tarımsal felaketle karşı karşıya olduklarını dile getirerek, “Üzüm bağları başta olmak üzere yazlık ürünlerde ciddi hasar var. TARSİM primleri çok yüksek. Sigorta yaptıramayan çok sayıda üreticimiz var. Bu çok yıllık ürünlerin bakım masrafları sürecek. Çiftçimizin devletten desteğe ihtiyacı var” dedi.

Üreticiler Zorda: “Tüm Masraflar Boşa Gitti”

Hacıbaştanlar Mahallesi Muhtarı ve üretici Mesut Çakıl, “Kredi çekerek üretim yaptık. 10 parça tarlamızın tamamı zarar gördü. TARSİM yaptıramadık. Şimdi bu borçları nasıl ödeyeceğiz?” diyerek yaşadıkları çaresizliği anlattı. Üretici Uğur Özgür de gübreleme ve ilaçlama masraflarının yapıldığını, ancak hasat alınamayacağını vurgulayarak, “Zeytin, kavun, karpuz hepsi gitti. Veresiye alışveriş yaptık, bankaya borçlandık. Bu yıl sıfır gelirle, gelecek yılın yatırımı nasıl yapılacak?” diye konuştu.

“Manisa, En Borçlu Çiftçilerin Olduğu İl”

Gölmarmara Belediye Başkanı Cem Aykan da durumun vahametini “Manisa, Türkiye’de bankalara en borçlu çiftçinin yaşadığı il” sözleriyle ifade etti. Aykan, “Borçlar en az üç yıl faizsiz ertelenmeli, üreticiye yeni kredi olanakları sağlanmalı. Aksi halde tarım sürdürülemez hale gelir” dedi.

Milletvekili Bakırlıoğlu ise, “Mazot, elektrik, işçilik gibi tüm giderler nakit ödeniyor. Elektrik faturasını ödeyemeyen üretici sulama yapamayacak. Bu nedenle devletin ve ilgili tüm kurumların ivedilikle destek mekanizmalarını devreye sokması gerekiyor” diyerek çağrısını yineledi.

Kaynak: HABER MERKEZİ