Uğur Mumcu Manisa'da saygıyla anıldı Uğur Mumcu Manisa'da saygıyla anıldı

Manisa’da Bolu faciası yaşanır mı?

 Kartalkaya Kayak Merkezi'nin tanınan otellerinden Grand Kartal Otel'de pazartesi gece saatlerinde çıkan yangında 79 kişi hayatını kaybetti. Feci olay “Manisa’da bulunan oteller, fabrikalar ve işletmeler ne kadar güvenli?” sorusunu akıllara getirdi. Manisa itfaiyesine göre Manisa’daki otellerin büyük çoğunluğunda yangın merdiveni var. İş Güvenliği Uzmanı Güldem Okyar ise “İnşallah böyle bir durum yaşanmaz. Çünkü Manisa’da benzer bir felaket yaşanması durumunda vahim sonuçlar ortaya çıkabilir” dedi.

 Whatsapp Image 2025 01 24 At 10.59.58 (4)

Bolu Kartalkaya Kayak Merkezi’nde Grand Kartal Otel’de çıkan yangında 78 kişinin hayatını kaybetmesi, ülke genelinde olduğu gibi Manisa’da da otel ve işletmelerdeki güvenlik tedbirlerini gündeme taşıdı. Manisalılar şehirdeki otellerin olası afet durumlarına ne kadar hazırlıklı olduğunu sorgularken, uzmanlar iş güvenliği konusunda kritik uyarılarda bulundu. Manisa’nın küçük ve orta ölçekli işletmeler açısından yoğun bir şehir olduğunu belirten iş güvenliği uzmanları, birçok işletmenin “az tehlikeli” sınıfa girmesi nedeniyle güvenlik önlemlerinin yetersiz olduğunu ifade etti. Uzmanlar, bu durumun ciddi kazalara davetiye çıkarabileceği konusunda uyarıyor. Özellikle yangın, patlama ve diğer acil durumlara karşı alınması gereken önlemlerin eksikliği, olası can ve mal kayıplarını artırma riski taşıyor.  Diğer yandan, sanayi kenti olarak bilinen Manisa’daki fabrikalarda iş güvenliği standartlarının uygulanması gerektiği vurgulanıyor. Konu ile ilgili Meydan Gazetesi’ne özel açıklamalarda bulunan İş Güvenliği Uzmanı Güldem Okyar, “Manisa’daki işletmelerde risk değerlendirmelerinin düzenli yapılmaması, olası kazalarda yüksek can kaybı riskini beraberinde getiriyor. Küçük işletmeler genelde az tehlikeli sınıfta yer alıyor ancak bu, önlemlerin ihmal edilebileceği anlamına gelmez” diye konuştu.

 Whatsapp Image 2025 01 24 At 10.59.58 (2)

“Az tehlikeli sınıflara sokulmuş” 

İş Güvenliği Uzmanı Güldem Okyar, Manisa’nın sanayi bölgesi olmasından dolayı iş kazalarının daha yoğun olabildiğini dile getirdi. Okyar, “Sadece Manisa’da genelinde değil Türkiye’de böyle bir sorun var. Konaklama hizmetleri az tehlikeli sınıflara sokulmuş durumda. Bu aslında tamamen sıkıntı ve saçmalık. Konaklama dediğimiz zaman asansör, mutfak işleri giriyor. Mutfakta patlayıcı yanıcı işler giriyor. Kesici delici aletler giriyor. Bunlar göz önünde bulundurulmuyor. Az tehlikeli sınıfa sokuluyor. Az tehlikeli sınıfta sokulduğu için 1 Ocak 2025 öncesi bu sektörlerin hizmet alma zorunluluğu yoktu. 6231 kapsamındadır. Biz yıllarca bunun mücadelesini verdik. Küçük işletmelerde ve az tehlikeli işyerlerinde oluyor ölümlü kazalar. Büyük firmalarda bizler ölümlü kazalarla karşılaşmıyoruz. Orada bir bilinç var. Sürekli bu konuda bilgilendiriliyor. Problem küçük işletmelerde. Sonunda bu yıl başından itibaren az tehlikeli yerlerde zorunluluk getirildi. Ocak ayı itibaren az tehlikeli işyerlerinde uzman ve hekimlerin çalışma zorunluluğu getirildi. Devlet tarafından sıkı denetim geçirilmesi gerekiyor. Sürekli kontrol altında olması lazım. İnşallah Manisa’da böyle bir durum olmaz. Ama eminim ki Manisa’da olan otellerin de bu yanan otelden hiçbir farkı yok” şeklinde konuştu.

 Whatsapp Image 2025 01 24 At 10.59.58

İtfaiye yetkilileri Meydan Gazetesine konuştu  

Manisa Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Dairesi Başkanlığı yetkilileri, Bolu’daki yangının ardından denetimleri daha da sıklaştırdı. Yetkililerin verdiği bilgiye göre Manisa’daki otellerin genel geneli yangına hazırlıklı. Yetkililerden alınan açıklamada: “Kurallara uymayan pansiyonlar vardı Manisa’da, yangın merdiveni olmadığından kapatıldı. İkinci bir çıkışları yoktu. Kapatıldı. Otellerde var, olmayanlar yaptırıyor. Manisa’da çok büyük eksiklikler yok. Bizler de gözden geçirdik.

Bolu’daki olayın ardından duyarlılık oluştu. Düzenli olarak kontroller yapılıyor. Buradaki en önemli faktör Kültür ve Turizm Bakanlığı oluyor. Mimari açıdan bakılması gerekiyor büyük binalara. 21 metre ve daha yüksek binalarda mimarlar projeyi çizerken ikinci bir merdiveni yapması zorunlu. Bu yüzden ikinci merdiveni yapıyorlar. Bu 8 veya 9 kat üzerine çıkan binalarda geçerli” ifadeleri kullanıldı. 

 Whatsapp Image 2025 01 24 At 10.59.58 (3)

İtfaiyeye proje esnasında sorulması lazım

İtfaiye yetkililerinin verdiği bilgiye göre 2012 yılında, projelerde itfaiyenin mimari açıdan kontrol zorunluluğu kaldırıldı. İtfaiye yetkilileri; “Zaten kargaşa buradan başladı. İtfaiye denetim yapmaya devam etseydi bunlar hâlâ sorun olmayacaktı yeni binalarda. Zaman zaman çatışmalar yaşamıştık mimarlar ile. Ayrıca yangın merdiveni dışarıda olacak diye bir kaide yok. Yangın merdiveninin korumalı olması gerekiyor. Merdivene girildiğinde çift kapısı olması gerekiyor. O merdivenlere duman girişini korur. O kapı dumanı engeller. Bolu’da yanan otelde o olsaydı rahatlıkla insanlar çıkabilirlerdi. Müdahalenin hızı konusunda Manisa en başarılı illerden biri. Olası bir yangına en hızlı müdahalede bulunan illerden biri Manisa. Manisa’da 57 noktamız bulunuyor. Ankara bile bizim sayımıza ulaşamadı. İstanbul İzmir ve Konya ile yarış halindeyiz. Birçok yerde Manisa’da itfaiye binası bulunuyor. Hızlı müdahalede 3’üncü sıradayız. Manisa’da bulunan oteller Bolu’daki gibi değil. Kurallara uygun değilse uygunluk yazısı vermiyoruz. Daha sonra Kültür ve Turizm Bakanlığı denetleme yazısı gönderiyor. Biz de o bilgileri ilgili bakanlığa yazıyoruz.”

Kaynak: manisameydangazetesi.com.tr