İlk çeyrekte 1,2 milyar doları aştı
Manisa, Ocak-Mart 2025 döneminde toplamda 1 milyar 237,8 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirerek güçlü bir ilk çeyrek performansı ortaya koydu. Vestel ve BOSCH gibi dev sanayi kuruluşlarının yanı sıra yüzlerce yerli ve yabancı firmaya ev sahipliği yapan şehir, ihracat potansiyelini istikrarlı biçimde artırarak Türkiye ekonomisine katkı sağlamaya devam ediyor.
En fazla artış hububatta, en fazla düşüş elektronikte
Mart ayında sektörel bazda en dikkat çekici artış %41,9 ile hububat, bakliyat, yağlı tohumlar ve mamulleri sektöründe gerçekleşti. Üç aylık dönemde ise %72,6’lık artışla mobilya, kâğıt ve orman ürünleri en çok artış yaşanan sektör oldu.
Elektrik-elektronik liderliğini sürdürse de geriledi
Sanayi sektörleri yine öne çıktı. Listenin başında yer alan elektrik ve elektronik sektörü, Mart ayında 163,8 milyon dolar, üç aylık toplamda ise 390,8 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdi. Ancak bu sektörde hem aylık hem dönemsel bazda dikkat çeken bir düşüş yaşandı. Buna rağmen, sektör tek başına 65 ilin toplam ihracatını geçti.
İklimlendirme ve otomotiv takipte
İkinci sırada yer alan iklimlendirme sanayi, Mart ayında ihracatını geçen yılın aynı ayına göre %15,9 artırarak 83 milyon dolara çıkardı. Üç aylık toplam ise %20,7 artışla 240 milyon dolar oldu.
Üçüncü sırada ise otomotiv endüstrisi yer aldı. Mart ayında 57 milyon dolar, toplamda ise 157,7 milyon dolarlık ihracatla ilk üçteki yerini korudu.
Gıda ve tarımda dalgalı seyir
Tarım ürünleri ihracatında bazı sektörler düşüş yaşarken bazıları artış gösterdi:
- Kuru meyve ve mamulleri sektörü, Mart’ta %24,8 düşüşle 20 milyon dolara gerilerken; üç aylık toplamda %11,1 düşüşle 61 milyon dolara indi.
- Meyve-sebze mamulleri ise Mart’ta %21,2 artışla 20 milyon dolara, üç aylık toplamda ise %3,1 artışla 56 milyon dolara ulaştı.
Diğer sektörlerden öne çıkanlar
- Hububat, bakliyat, yağlı tohumlar ve mamulleri: Mart’ta 18 milyon dolar, üç aylık toplamda 51 milyon dolar
- Makine aksamları: Mart’ta 17 milyon dolar, toplamda 54 milyon dolar
- Kimyevi maddeler ve mamulleri: Mart’ta 14,8 milyon dolar, toplamda 43,6 milyon dolar
- Çelik: Mart’ta 11,7 milyon dolara, toplamda 34,6 milyon dolara geriledi
- Tütün: Mart’ta 10 milyon doları geçerek, üç aylıkta %38,1 artışla 32,5 milyon dolara ulaştı