Zirai donun etkisiyle kiraz ağaçlarında yüzde 90’ı aşan hasar meydana geldiğini belirten bir üretici, “Bir ağaçtan 25-30 kilo ürün alınıyordu, şimdi bir kilo bile yok. Toplamda 8 dönüm araziden altı tonun üzerinde ürün alıyordum, şimdi 4-5 kasa anca olur” diyerek yaşadığı mağduriyeti dile getirdi. Üretici, yalnızca gübre ve ilaç masrafının 35-40 bin lirayı bulduğunu, toplam maliyetin ise 70-80 bin liraya ulaştığını ifade etti.

Bekir Başevirgen (1)

“Seneye de Üretmek İçin Ağaçları Ayakta Tutmak Zorundayız”

Bu yıl ürün alamayacaklarını ancak ağaçların gelecek yıl için korunması gerektiğini belirten başka bir çiftçi ise, “Komşuda varsa komşudan alacağız, yoksa başka çare düşüneceğiz. Devlet ilaçta, gübrede destek olursa en azından ağaçları kurtarırız. Biz çiftçi olarak hep gelecek seneyle yaşıyoruz” dedi.

Bekir Başevirgen (3)

“10 Senedir Bu İşin İçindeyim, Sadece 2 Senedir Verim Alıyorum”

Zirai dondan en çok etkilenen bölgelerden biri olan Manisa’da üreticiler, kiraz ağaçlarının büyük kısmının meyve vermeyeceğini söylüyor. Bir üretici, “Bu ağaç on iki yaşında, sadece son iki yıldır verim alıyoruz. Şimdi kül olarak zarar ettik. 10 yıldır başka bir işle uğraşsaydım daha fazla kazanırdım” diye konuştu.

Bekir Başevirgen (2)

Başevirgen: “Üreticinin Kirazdan Para Kazanma Şansı Kalmayacak”

Durumun ciddiyetine dikkat çeken CHP’li Başevirgen ise, “Geçmiş yıllarda üzüm bağları sökülüyordu, şimdi aynı durum kiraz ağaçları için geçerli olabilir. Eğer böyle giderse üreticinin kirazdan para kazanma şansı kalmayacak. Devletin çiftçiye en azından ilaç ve gübre desteğiyle nefes aldırması gerekiyor” ifadelerini kullandı.

Büyükşehir’den Gediz Nehri’ni Kirletenlere Suçüstü Büyükşehir’den Gediz Nehri’ni Kirletenlere Suçüstü

Manisa’da üzüm, erik, kiraz, kavun, karpuz ve domates gibi ürünlerde de ciddi zarar meydana geldiği, çiftçilerin tarımsal üretime devam edebilmesi için acil destek talep ettikleri belirtildi.

Kaynak: HABER MERKEZİ