Asgari ücret 22 bin 104 lira oldu! Asgari ücret 22 bin 104 lira oldu!

Yunusemre ilçesindeki TMO’nun Manisa Ajans Amirliği’nin önünde toplanan üreticiler, satamadıkları üzümlerden bir çuvalını dökerek tepkilerini gösterdi. Üreticilerin eylemine CHP Manisa İl Başkanı Semih Balaban, CHP Yunusemre İlçe Başkanı Av.Yalçın Arcak, CHP İl Kadın Kolları Başkanı Şadiye Uysal, il yöneticileri, gençlik ve kadın kolları da katılarak destek verdi. 
ÜRETİCİLER İSYANLARINI DİLE GETİRDİ
TMO’nun Ajans Amirliği’nin önünde toplanan üreticiler arasında yer alan Talan Karalar, 800 kilogram üzümünü satamadığını belirterek sıkıntısını dile getirdi. 
800 kilogram üzümünü çeşitli bahanelerle TMO’nun almadığını iddia eden üretici Karalar konuşmasında şu ifadelere yer verdi: “TMO’ya üzümümü götürdüm. Ancak çeşitli ‘Rutubetli’ diyerek çeşitli bahanelerle üzümümü almadılar. Alınacak üzümü almadılar. Tüccara götürüyoruz üzümü 20-24 liralık üzümü 15 liraya satın alıyor. Kimi tüccar ise almıyor. Derdimiz ve borcumuz çok. Üzümümüzü satamazsak borcumuzu nasıl ödeyeceğiz. Bahane üretmeden üzümümüzü almalarını talep ediyoruz.”
AKP’den önceki iktidar dönemlerinde devletin üreticinin elindeki tüm üzümleri ayrım yapmaksızın aldığını söyleyen üretici Rafet Kalaşcı ise şöyle konuştu: “Geçmiş dönemdeki iktidarlarda biz böyle bir sıkıntı yaşamadık. Böyle sorunu ilk defa yaşıyoruz. Geçmiş dönemdeki iktidarlarda üzüm yağmur yemiş bile olsa alım yapılıyordu. Şimdi TMO’ya giden üzüm geri dönüyor. Ben TMO’ya üzümü veremediğim için tüccara vermek zorunda kaldım. Tüccara yağmurlu üzümü 21 lirayla, yağmursuz üzümü 22 liraya vermek zorunda kaldım. Hani üzümün fiyatı 27 liraydı. Bizim zararımızı kim karşılayacak.”
Eylemde söz alan üretici Sebahattin İşlek ise TMO’nun alım merkezlerine getirilen üzümlerin yanlış ölçüldüğünü ve bu sebepten üzümlerin alımını yapılmadığını iddia ederek şu ifadelere yer verdi: “Ölçüm cihazları yanlış. O cihazlarla buğday, mısır ve yulaf gibi mahsuller ölçülür. Ama nedense üzümü bu cihazlarla ölçmeye çalışıyorlar. TMO’nun alacak üzümü bir sepete döküp ölçmesi gerekir. Ama bunu yapmıyor. Çeşitli bahaneler üretiyor. Üretici mağdur oluyor. Yanlış ölçüm yapıyorlar. Bu yıl üzümlerimiz elimizde kaldı. Artık son çare olarak tüccara çok düşük fiyattan vermek zorunda kalıyoruz.”
“ARTIK ÜRETİCİNİN SESİNE KULAKLARINIZI TIKAMAYIN”
Üreticilerin sıkıntılarını dinleyen CHP Manisa İl Başkanı Semih Balaban, yaklaşık 1,5 aydır üzüm üreticisinin sıkıntısını çeşitli platformlarda dile getirdiklerini, ancak AKP’nin üreticinin isyanına kulak tıkadığını ifade etti. 
CHP Manisa İl Başkanı Balaban açıklamasında şu ifadelere yer verdi: “1,5 aydır üzüm üreticisini sesini duyurmak için her platformda elimizden gelen büyük gayreti göstererek, onlarla dayanışma içerisinde oluyoruz. Üreticilerimiz dertli. Üreticilerimiz geçen yıla göre girdi maliyetlerinin 4-5 kat arttığını ifade ediyorlar. Ama bırakın üzümün fiyatındaki artışı, üretici elindeki üzümü ne tüccara ne de TMO’ya satamıyor. AKP siyasi iradesine ve yetkililerine tekrar sesleniyoruz. Artık üreticinin sesine kulaklarınızı tıkamayın. Onların isyanına, sıkıntısına kulak verin. Sorunları hala çözüme kavuşmadı ve devam ediyor. Siyasi iradenizi, yetkinizi üreticiden yana kullanın. TMO’nun üreticinin elinde kalan bütün ürünlerini almasını sağlayın. CHP iktidarında birinci çözüm önerimiz tarımda hangi alanda üretici ne kadar üretirse üretsin, devlet bütün üretilen ürünlere alım garantisi verecektir. Devlet bir yıl önceden bütün ürünlerin taban ile tavan fiyatlarını belirleyecek ve eğer üretici belirlenen fiyatın altında satış ile karşı karşıya kaldığında devlet bunu ek destekleme primi olarak ödeyecek. Yani artık üretici ne kazanacağını da ürününü satıp satmayacağını da net bir şekilde bilecek. Üretici kalkınacak. İktidarımızda bunun sözünü veriyoruz. Türkiye 20 yıllık AKP iktidarının politikaları ile açlık tehlikesiyle karşı karşıya kalıyor. Ama biz buna asla müsaade etmeyeceğiz.”
“ÜRETİCİYİ YALNIZ BIRAKMAYI TERCİH EDİYORLAR”
Eylemde konuşan CHP Yunusemre İlçe Başkanı Av.Yalçın Arcak ise, AKP iktidarının faiz lobilerine ödediği milyarlarca lira paranın bir miktarının üreticiye verilmesi halinde yaşanan sorunların çözüme kavuşacağını ifade ederek şöyle konuştu: “Üzüm üreticisi çok büyük sıkıntı yaşıyor. Üretici üzümlerini satamadı. Satamadığı için borçlarını ödeyemiyor. Önümüzdeki sezonun hazırlığına başlayamıyor. Girdi maliyetleri yüzde 200 artmış durumda. Hala birçok girdi maliyeti artmaya devam ediyor. Artan maliyetler karşısında üzüm üreticisi kan ağlıyor. TMO randevu sistemi şuanda kitlenmiş durumda. Randevu alan çiftler ise ancak Aralık ayına randevu alabiliyor. Randevu alan üreticinin ise ne zaman parasını alacağı belli bile değil. Manisa kent merkezinde sadece bir iki yerde alım yapılıyor. Alım yapılan bazı yerlerde ise dökme üzüm alınmıyor. Bahane ise yerlerinin uygun olmadığı ve rampalarının olmadığı gösteriliyor. Manisa kent merkezine dökme üzüm alım merkezi ile rampada yapılabilir. Hükümetin kur korumalı mevduat için ödediği paralar ile bir avuç tefeciye ödediği paralar 100 milyar liraya yaklaşmış durumda. Fakat üzüm üreticisine bunun onda birinden bile az parayı reva görüyorlar. Ege’deki tüm üzümü devlet olarak alsalar sadece birkaç milyar eder. Ama parayı faizcilere ve beşli çetelere vermeyi uygun buluyorlar. Üreticimiz yalnız bırakılıyor. TMO alım yapmayarak üreticiyi tam manasıyla tüccarın eline bırakmış durumda. AKP iktidarı TMO ile üzüm üreticinin yanında olması gerekirken, şimdi üreticiyi kaderiyle baş başa bırakıyor. Yazıklar olsun iktidara. Ancak CHP olarak çiftçilerimizin yanında olmaya, onların sesini duyurmaya devam edeceğiz.”
TMO TMO’nun Manisa Ajans Amirliği’nin önünde gerçekleştirilen konuşmaların ardından üzüm üreticileri satamadıkları üzümlerden bir çuvalını yola dökerek tepkilerini gösterdi.

Editör: Vehbi Gönül