Başarı oranı düşüşte

Geçtiğimiz yıl ilk kez yapılan sınavda başarı oranı yüzde 42,67 olarak açıklanmıştı. Bu yılki sonuçlara göre başarı oranında ciddi bir gerileme yaşanırken, her dört mezundan üçü mesleğe adım atma hakkı kazanamadı. Sınavı geçemeyenler hakim, savcı, avukat veya noter olamıyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan Pervin Buldan ile görüştü Cumhurbaşkanı Erdoğan Pervin Buldan ile görüştü

Başvurular yüksek, barajı geçen az

ÖSYM verilerine göre 27 Nisan'daki sınava 5 bin 912 aday başvurdu, 5 bin 818’i sınava katıldı. Ancak barajı aşabilen aday sayısı sınırlı kaldı. Eğitim ve hukuk çevrelerinde bu sonuçlar, hukuk fakültelerindeki eğitimin niteliği ile ilgili tartışmaları yeniden alevlendirdi.

Her üniversitede hukuk fakültesi var ama…

Türkiye’de sayıları 90’a yaklaşan hukuk fakülteleri, uzun süredir nitelik tartışmalarının odağında. Hukuk fakültelerine üniversite sınavında ilk 100 bine giren öğrenciler yerleşebiliyor. Ancak sadece puan değil, verilen eğitimin kalitesi de sorgulanmaya başlandı.

20 bin mezunun 15 bini mesleğe giremeyebilir

Daha İyi Yargı Derneği’nin değerlendirmelerine göre, bu başarı oranının devam etmesi hâlinde her yıl mezun olan yaklaşık 20 bin hukuk öğrencisinden 15 bini hukuk mesleklerine adım atamayacak. Bu da hukuk mezunlarının başka iş alanlarına yönelmesini zorunlu kılacak.

Yeni sistemin amacı, mesleğe daha nitelikli insan kaynağı kazandırmak olsa da uygulamada ortaya çıkan tablo, hukuk eğitiminde köklü bir dönüşüm ihtiyacını bir kez daha gözler önüne seriyor.

Kaynak: HABER MERKEZİ