Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından, Ankara Adliyesi'nde kendisine ve savcılara ait şifreleri kullanarak Ulusal Yargı Ağı Sistemi'ne (UYAP) erişen ve soruşturma dosyalarını kapatan zabıt kâtibi A.Y. ve 15 şüpheli hakkında, iddianame düzenlendi.

Başsavcılık, aralarında zabıt A. Y’nin A.Y'nin de bulunduğu 16 şüpheli hakkında, "silahlı terör örgütüne yardım", "rüşvet almak", "zincirleme şekilde A. Y’nin belgede sahtecilik", "suçluyu kayırma", "silahlı terör örgütüne üye olma" gibi suçlardan iddianamesini düzenledi.

Eski eşin ifadesi “ihbar eden şüpheli” olarak yer alıyor

İddianamede, Cumhuriyet savcıları A.T.G, B.T, Z.E. ile zabıt kâtibi E.D. mağdur konumunda yer alırken, A.Y'nin boşanma aşamasında olduğu eski eşi Z.E'nin savcılığa yaptığı ihbar üzerine başlatılan soruşturma kapsamında hazırlanan iddianamede, "ihbar eden şüpheli" olarak eski eş Z.E'nin beyanlarına da yer verildi.

Şüpheli A.Y'nin eski eşi Z.E. "A.Y'nin FETÖ firarisi avukat Muhammet Talha Bol'un telefonla bildirdiği isimler hakkındaki dosyalarda para karşılığı tedbir kararlarını kaldırdığı ve takipsizlik verilmesini sağladığı" ihbarında bulunmuştu. Z.E., eski eşi ile bu usulsüz işlemlere ilişkin yaptığı konuşmaları içeren ses kaydını da savcılığa sundu.

Soruşturmayı derinlemesine inceleyen Başsavcılık, geçici olarak başka bir büroda görevlendirilen kâtip A.Y'nin Terör Suçları Soruşturma Bürosu'nda görevde bulunduğu süre içerisinde işlem yaptığı dosyaları da incelemeye alarak şüpheli görülen dosyalar yönünden bilirkişi incelemesi yaptırdı.

Yapılan incelemelerde, A.Y'nin çok sayıda dosyada usulsüz işlem yaptığı, dosya numaralarını değiştirip evrak sildiği, taraf isimlerini değiştirdiği, dosyaların içini boşalttığı, bu işlemleri ise kendisinin ve birlikte çalışması nedeniyle şifrelerini bildiği savcıların UYAP oturumları üzerinden gerçekleştirdiği tespit edildi.

Minik kalplere umut oldular! Manisa'da hastane koridorlarında yüzleri güldüren ziyaret
Minik kalplere umut oldular! Manisa'da hastane koridorlarında yüzleri güldüren ziyaret
İçeriği Görüntüle

Zabıt katibinin iddianamedeki ifadesi

İddianamede, ayrıca dosya kapsamında tutuklu bulunan zabıt kâtibi şüpheli A.Y'nin ifadesine yer verildi. A.Y. ifadesinde, 2021 yılı mayıs ayına kadar görevini layıkıyla yerine getirdiğini, daha sonra maddi sıkıntılar yaşadığını, bu sebeple psikolojisinin bozulduğunu belirtti.

Ayrıca Avukat Muhammet Talha Bol'u adliyeden tanıdığını, bir dosyada bulunan mal varlığı tedbirini kaldırmak için çok fazla gelip gittiğini de itiraf eden A.Y, yurt dışı yapılanması dosyalarını genelde kendisinin yaptığını, bir dosyayla ilgili bir şey olduğunda savcıya durumu anlatıp gerekli işlemleri yaptığını, bu dosyanın da içeriğine baktığını, daha sonra avukat Bol ile irtibat kurarak, "Ben bu durumu çözerim bana 300 bin lira gönder." dediğini ve avukatla 220 bin liraya anlaştığını söyledi.

Bu süreçte Cumhuriyet savcısı ve hâkimin yetkisinde olan ve onların yaptığı işlemlerin üstünden avukattan para aldığını dile getiren A.Y, "Bu dosyalarda ücreti kafama göre alıyordum. Beni arayıp 'bu kişi gariban' dediğinde çok düşük miktarlara karşılık karar yazıyordum. Parasız yaptığım işte oldu. Ancak avukat ile anlaşıp hesabıma para yatmayan iş olmadı." açıklamasında bulundu.

A.Y, FETÖ silahlı terör örgütünün yurt dışı yapılanması soruşturma dosyalarında birlikte çalıştığı Cumhuriyet savcıları B.T, Z.E. ve A.T.G'ye ait UYAP açılış şifrelerini bildiğini, ancak bilgisayar açılış şifrelerini bilmediğini, üç savcının da e-imza şifrelerinin kendisinde olduğunu, daha önce bahsettiği savcı onayına tabi yakalama kaldırma, müzekkere yazma, Kovuşturmaya Yer Olmadığına Dair Karar (KYOK) onaylama gibi işlemleri savcılara ait bilgisayardan ve e-imzadan yaptığını anlatarak savcıalrın bu konuda bir suçu olmadığına dikkat çekti.

İddianamede alınan son kararlar

İddianamede, şüpheli A.Y'nin, görevli Cumhuriyet savcısının UYAP'ına bilgisi ve rızası dışında girerek ve elektronik imzasını kullanarak, soruşturma dosyasının yetkisizlik kararı ile gönderilmesine dair müzekkere yazmak, savcı olmaksızın UYAP'tan iş akışı değiştirerek dosyaları imzalamak, KYOK kararı düzenleme işlemlerini görevli Cumhuriyet savcısının bilgi ve rızası dışında yapmak, birleştirme ve ayırma kararları vermek, şüpheliler hakkındaki yakalama kararlarını resen kaldırmak ve kamu adına kovuşturma yapılmasına yer olmadığına dair gerçeği yansıtmayan karar düzenlemek, gerçeğe aykırı evraklar ile fiziki dosya oluşturmak suretiyle maddi menfaat temin etme gerekçesiyle "zincirleme şekilde resmi belgede sahtecilik", "suç delillerini yok etme, gizleme veya değiştirme", "suçluyu kayırma", "rüşvet almak" suçlarını işlediği kararı işlendi.

Şüpheli A.Y'nin bu işlediği bu suçlarla beraber aynı zamanda "silahlı terör örgütüne yardım" suçunu işlediği belirtilen iddianamede, "bilişim sistemine girme", "gizliliğin ihlali", "zincirleme şekilde resmî belgede sahtecilik", "suç delillerini yok etme, gizleme veya değiştirme", "suçluyu kayırma" ve "rüşvet almak" suçlarından toplam bin 190 yıl 5 aya kadar hapisle cezalandırılması talep edildi.

Eski eş “Etkin pişmanlık” kararından yararlanıyor

Ayrıca iddianamede A.Y'nin eski eşi "ihbar eden şüpheli" olarak yer alan Z.E'nin "rüşvete aracılık etme" suçunu işlediği ancak şüpheli A.Y'nin eylemlerini ihbar etmesi ve olayın ortaya çıkmasını sağlaması sebebiyle "etkin pişmanlık" gösterdiği belirtildi ve yargılamasının yapılması sonrasında hakkında "ceza verilmesine yer olmadığı kararı" alınması istemi sunuldu.

Diğer 15 şüphelinin ise "rüşvet vermek", "silahlı terör örgütüne üye olma", "gizliliğin ihlali", "resmî belgede sahtecilik suçuna zincirleme şekilde azmettirme" ve "suçluyu kayırma" suçlarından cezalandırılması talep edildi.

Kaynak: HABER MERKEZİ