DSİ, tarımda modern sulama yöntemlerini yaygınlaştırma, toplulaştırma çalışmalarıyla tarım alanlarından en verimli şekilde faydalanma, temiz içme suyu temini ve taşkın risklerine karşı koruma gibi önemli görevleri yerine getirirken, sürdürülebilir su yönetimi anlayışıyla suyun her damlasına sahip çıkmayı amaçlıyor.
DSİ Genel Müdürü Mehmet Akif Balta, "Türkiye'nin her alanda güçlenmesi ve muasır medeniyet seviyesine yükselmesi için yatırımlarımızı artırarak devam etmekteyiz. Ülkemizin her karış toprağını suyla buluşturmak adına devasa projelere imza atıyoruz," dedi. Ayrıca, ülkenin sahip olduğu su ve sulama tesisleri sayesinde Türkiye'nin tarımsal ürün üretiminde kendi kendine yeterli hale geldiğini belirtti.
Son yıllarda iklim değişikliği ve küresel ısınmanın etkisiyle suyun stratejik öneminin arttığını vurgulayan Balta, suyun güvenli, kesintisiz ve yeterli miktarda temin edilmesi için depolama tesislerinin büyük bir rol oynadığını ifade etti. Ayrıca, sulama sistemlerinde yapay zekâ destekli otomasyon uygulamalarıyla tarımsal verimi artırıp, su kullanımını azaltmayı amaçladıklarını belirtti.
Devasa Yatırımlar ve 22 Yılda Yapılan Başarılar
Son 22 yıl içinde DSİ olarak büyük bir atılım gerçekleştirildiğini kaydeden Genel Müdür Balta, yaklaşık 2,4 trilyon TL'lik yatırımla toplamda 10.663 tesisin tamamlandığını açıkladı. Bu tesisler arasında 783 baraj, 515 gölet, 145 yeraltı depolama tesisi, 1.820 sulama tesisi ve 631 hidroelektrik santrali gibi projeler yer aldı.
2024 yılı itibarıyla, 577 yeni tesisin hizmete alındığını belirten Balta, 2025 yılında ise 307 tesisin daha tamamlanarak halkın hizmetine sunulacağını duyurdu.
"Su Vatandır" Anlayışıyla Çalışmalara Devam Ediliyor
Son olarak, "Su Vatandır" anlayışıyla çalıştıklarını ve bu projelerde en büyük destekçilerinin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı olduğunu belirten Balta, emeği geçen herkese teşekkür etti.