Kartalkaya davasında dördüncü gün: Salonda tartışma Kartalkaya davasında dördüncü gün: Salonda tartışma

Trump etkisi ve “Mar-a-Lago Mutabakatı” iddiası

Uzmanlar, ABD Başkanı Donald Trump’ın agresif gümrük tarifeleri ve dış ticaret politikalarıyla piyasada yarattığı belirsizliğin, doların değer kaybındaki başlıca neden olduğunu belirtiyor. Öne çıkan iddialardan biri ise Trump’a yakın ekonomist Stephen Miran’ın, doları bilinçli şekilde zayıflatma planı üzerinde çalıştığı yönünde. “Mar-a-Lago Mutabakatı” adı verilen bu plan, Trump yönetiminin doları kasıtlı olarak düşürdüğü söylentilerini körüklüyor. Miran bu iddiaları reddetse de tartışmalar sürüyor.

Zayıf dolar ne anlama geliyor?

Doların değer kaybetmesi, ABD’nin ihracat ürünlerini uluslararası pazarda daha ucuz hale getiriyor. Bu durum, Trump’ın üretimi artırma ve dış ticaret açığını kapatma hedefleriyle uyumlu. Ancak Beyaz Saray, doların değerini bilerek düşürme gibi bir planlarının olmadığını savunuyor. Beyaz Saray Sözcü Yardımcısı, “Başkan Trump, doların dünya rezerv para birimi olarak gücünü korumakta kararlı” ifadelerini kullandı.

Yatırımcılar temkinli, tahviller baskı altında

Ocak 2025’te Trump’ın yeniden seçilmesiyle birlikte dolar değer kazanmıştı. Ancak nisan ayında açıklanan “Özgürlük Günü” gümrük tarifeleriyle birlikte piyasalarda panik havası oluştu. Özellikle yabancı yatırımcıların dolardan uzaklaşması, ABD tahvil piyasalarında baskı yarattı.

Dünyaca ünlü varlık yönetim şirketi BlackRock’ın sabit getirili yatırımlardan sorumlu yöneticisi Rick Rieder, doların küresel rolünden vazgeçilmesinin yakın olmadığını belirtti ancak yatırımcı güvenindeki sarsılmanın “önemli bir sinyal” olduğuna dikkat çekti.

ABD ekonomisi ve küresel piyasalar açısından önemli sonuçlar doğurabilecek bu gelişme, “doların geleceği” konusundaki tartışmaları daha da alevlendirecek gibi görünüyor.

Kaynak: HABER MERKEZİ