Prof. Dr. Üretmen, şaşılık ve göz tembelliği tedavisinin çocukluk döneminde yapılmasının önemine vurgu yaparak, erken tanının tedavi başarısını artırdığını söyledi.
Göz Tembelliği ve Şaşılık Tedavisi Erken Yaşta Başlamalı
Göz tembelliği tedavisinin sadece belirli bir yaşa kadar yapılabileceğine dikkat çeken Üretmen, “Toplumda %2 ile %4 oranında göz tembelliği görülmektedir. Bu durum, şaşılık, miyopi, hiperopi, astigmatizma gibi kırma kusurları ya da görme aksındaki bulanıklıklardan kaynaklanabilir. Ayrıca, katarakt, göz kapağı düşüklüğü, kornea lekeleri ve göz içi kanama gibi sorunlar da göz tembelliğine yol açabilir. Özellikle doğum öyküsü, gelişim geriliği ya da ailesinde göz tembelliği olan çocuklarda risk artmaktadır” dedi. Prof. Dr. Üretmen, göz tembelliğinin doğumdan sonraki ilk birkaç ay içinde gelişebileceğini ve etkili tedavisinin ancak 9-10 yaş civarına kadar yapılabileceğini belirtti. Erken tespit ve tedaviye başlama durumunda tedaviye yanıtın daha iyi ve hızlı olacağını vurguladı.
Şaşılıkta Hem Cerrahi Hem de Cerrahi Dışı Tedaviler
Şaşılık tedavisinin her yaşta yapılabileceğini ifade eden Prof. Dr. Önder Üretmen, özellikle çocukluk döneminde ortaya çıkan sabit şaşılık olgularında tedavinin erken yapılmasının görme fonksiyonlarının daha iyi korunmasını sağladığını ve derinlik hissinin kaybolmasını önlediğini söyledi. Şaşılık tedavisinin tipine ve nedenine göre değiştiğini belirten Üretmen, şunları ekledi: “Şaşılık tedavisinde cerrahi ve cerrahi dışı yöntemler uygulanmaktadır. Örneğin, yüksek hiperopisi olan bir çocukta gelişen içe kayma yalnızca gözlük kullanımıyla tedavi edilebilir. Ancak hayatın ilk aylarında ortaya çıkan kaymalar genellikle cerrahi tedavi gerektirir.”
Erişkinlerde Şaşılık Tedavisi ve Botoks
Erişkinlerde ortaya çıkan ani şaşılıklarda ise ilk adımın nedenin belirlenmesi ve çift görmenin tedavi edilmesi olduğunu söyleyen Prof. Dr. Üretmen, göz dışı kas felçlerine bağlı şaşılık durumlarında botoks enjeksiyonları ile olumlu sonuçlar alındığını ifade etti. Cerrahi dışı tedavilerin yetersiz kaldığı durumlarda ise cerrahi tedaviye ihtiyaç duyulabileceğini belirtti.