Kadınların Köy İhtiyar Heyetleri ve Muhtarlıklarına seçme ve seçilme hakkının verilmesinin 89.’ncu yıldönümü sebebiyle CHP Manisa İl Kadın Kolları Başkanı Şadiye Uysal, Şehzadeler İlçe Kadın Kolları Başkanı Gülay Yeşilok ve Yunusemre İlçe Kadın Kolları Başkanı Meral Demir ile birlikte ortak basın açıklaması yaptı.
“TÜRKİYE’DE MUHTARLARIN YÜZDE 2’Sİ KADIN”
Kadınlara köy ihtiyar heyetleri ile muhtarlıklara seçme ve seçilme hakkının verilmesinin üzerinden 89 yıl geçmesine karşın Türkiye’de kadınların bu hakkının yeteri kadar verilmediğini dile getiren CHP İl Kadın Kolları Başkanı Uysal açıklamasında şu ifadelere yer verdi: “Kadınların bu hakka sahip olmasının üzerinden 89 yıl geçmesine rağmen, eşitlik adına kat etmemiz gereken çok mesafe var. 2019 yılında yapılan yerel seçimlerin sonuçlarına göre, Türkiye’de toplam 50.217 muhtarımız var. Bu muhtarların sadece yüzde 2’si kadın. Bu veriler bize gösteriyor ki kadınlarımız toplumda yeteri kadar hak ettiği değeri alamıyor.”
“SORUNLAR KADIN ELİYLE DAHA ÇABUK ÇÖZÜLÜR”
Bir ailenin temel taşı olan ve aile içi yaşanan sorunlara göğüs gererek çözüme kavuşturan kadınların, muhtarlıklarda da bir çok soruna çözüm getirdiğine inandıklarını söyleyen CHP’li Uysal, Manisa’da da muhtarlık görevini yürüten bir çok kadının kendi mahallelerindeki sorunlara kısa zamanda çözüm getirdiğini ifade etti.
CHP’li Uysal açıklamasında şu ifadelere yer verdi: “Biz kadınlar, muhtarlığın demokrasinin temel taşı olduğunu çok iyi biliyoruz. Hangi evin tenceresinde et, hangisinde dert pişer, en iyi muhtarlarımız bilir. Kimin düğünü, kimin cenazesi var, en iyi muhtarlarımız bilir. Kimin işsiz çocuğu, kimin borcu var; en iyi muhtarlarımız bilir. Şu bir gerçek ki; kadın muhtarların kapısı, mahalle sakinleri tarafından daha rahat çalınıyor. Sorunlar, kadın duyarlılığı ve yaratıcılığıyla daha kolay çözülüyor. Yani mahallenin sorunları bir kadın eliyle daha çabuk çözüme kavuşuyor. Bunu Manisa’da görev yapan kadın mahalle muhtarlarımızdan rahatlıkla görebiliyoruz. Buna rağmen kadınlar, pek çok alanda olduğu gibi muhtarlıkta da eşit temsil edilmiyor. Kadınların eşit temsil hakkına erişmesi için, öncelikle ülkeyi yönetenleri değiştirmeliyiz. İlk seçimlerde ‘ben kadın erkek eşitliğine inanmıyorum’ diyen zihniyeti sandığa gömmeliyiz.”
“İKTİDARIN KADINA VERDİĞİ DEĞER ORTADA”
Açıklamasında AKP iktidarının vizyonunda kadın-erkek eşitliğinin olmadığını ve özellikle son 20 yıldır kadının toplumdaki değerinin giderek düştüğünü dile getiren CHP’li Uysal sözlerine şöyle devam etti: “Bir iktidar düşünün ki ‘eşitlik’ kelime dağarcıklarında yer almıyor. AKP Genel Merkez Kadın Kolları Başkanı Ayşe Keşir çıkmış, ‘Türkiye Yüzyılı vizyonunun önemli bir parçası kadınlar olacak” diyor. Kadına yönelik şiddet hız kesmeden devam ederken, koruma altındaki kadınlar göz göre göre katledilirken İstanbul Sözleşmesi’ni feshedenler hangi vizyondan bahsediyor? Öldürülen kadınlara sadece sayı gözüyle bakanlar, kadın katillerinin cezasızlıkla ödüllendirilmesine seyirci olanlar hangi vizyondan bahsediyor? İstismar vakalarında çocuğun rızasından bahsedenler, tecavüzcüleri aklama yasasını getirmeye çalışanlar hangi vizyondan bahsediyor? Kadınların yediğine, içtiğine, kıyafetine, kaç çocuk doğuracağına, yaşam tercihlerine karışanlar hangi vizyondan bahsediyor? 2023 yılı merkezi bütçe kanun teklifinde kadınların güçlendirilmesi için kadın başına 50 lira ayıran iktidarın vizyonu ortada. AKP iktidarının son 20 yılda kadını toplumda değersizleştirme çalıştığı politikaları net bir şekilde görüyoruz.”
CHP’NİN MUHTARLARLA İLGİLİ ÇALIŞMASI HAKKINDA BİLGİ VERDİ
CHP’li Uysal açıklamasının son kısmında partisinin iktidara geldiğinde muhtarlarla ilgili yapacağı çalışmalar hakkında bilgi vererek sözlerini şu ifadelerle sonlandırdı: “İktidara geldiğimizde siyasetin öznesi olan muhtarlarımız için 10 önemli adımı hayata geçireceğiz. 82 ayrı kanuna dağılmış değil, tek bir muhtarlık kanunu çıkaracağız. Muhtarlık seçimleri için birleşik oy pusulası esasını getireceğiz. Belediye binası var, ‘muhtarlık evi’ neden yok? Bağımsız bir muhtarlık evi olacak. Muhtarlıklara yardımcı büro personeli tahsis edeceğiz. Kaldırılan köy tüzel kişiliklerini yeniden oluşturacağız. Her muhtarlığın ayrı bir bütçesi olacak. Sosyal yardımlar, muhtarlıklar aracılığı ile dağıtılacak. Belediye Meclisi’nde muhtarın seçildiği mahalleyle ilgili bir karar alınacaksa, o kararın görüşüldüğü belediye meclisi toplantısına muhtar da katılacak, toplantıda söz ve karar sahibi olacak. Muhtarlarımız, belediye ile birlikte sosyal projeler geliştirecek. Türkiye Muhtarlar Birliği kurulacak. AKP’nin muhtarlarımıza ve eşitliğe değer vermeyen anlayışını yerle bir etmeye geliyoruz. Kadını kuluçka makinesi gibi gören, kadınları geleneksel roller içine hapsedip eş-anne rolleri dışında birey olarak kabul etmeyen zihniyeti ilk seçimlerde yıkmak için geliyoruz.”