Vatandaşların giderek yeni bir borç krizine girdiğini söyleyen Başevirgen, “Kredi kartı borcu yüzünden takibe alınanların sayısı geçen yılın aynı dönemine göre 416 bin 247 kişi, bireysel kredi borcu yüzünden takibe alınanların sayısı 226 bin 100 kişi artış kaydetti” diye konuştu.

CHP Manisa Milletvekili Bekir Başevirgen, ekonomik kriz altında ezilen vatandaşların borçlanma verilerini paylaştı. Vatandaşların, bankalar ve finans kuruluşlarına olan bireysel kredi ve kredi kartı borçlarının, 22 - 29 Kasım arasındaki haftada 83,8 milyar lira daha artarak 3 trilyon 809 milyar lirayla yeni bir rekor kırdığını belirten Başevirgen, konuya ilişkin bir açıklama yaptı.

“Tüketicilerin bankalara olan borçları 2023 yılı sonuna göre yüzde 39,4 arttı”

Tüketicilerin bankalara olan borçlarının 2023 yılı sonuna göre yüzde 39,4 artarak 1 trilyon 81 milyar lirayı bulduğuna dikkat çeken Başevirgen, “Bu dönemde bireysel kredilerin bakiyesi 456 milyar lira, kredi kartı borç bakiyesi ise 625 milyar lira artış kaydetti. Bankalar ve finans kuruluşlarının tüketicilerden zamanında tahsil edilemediği için icra takibine aldıkları bireysel kredi ve kredi kartı alacakları ise son haftada da 3,4 milyar lira artarak 103,7 milyar liraya kadar tırmandı. Bankalar tarafından icra takibine alınan bireysel kredi ve kredi kartı borçlarında yılbaşından bu yana yüzde 128,8 oranında yani 58,4 milyar liralık artış yaşandı” dedi.

Manisa’da Gençler, Gençlik Politika Belgesi Vizyon Çalıştayı’nda Buluşuyor Manisa’da Gençler, Gençlik Politika Belgesi Vizyon Çalıştayı’nda Buluşuyor

“Vatandaşların faizleri ve icra masrafları hariç 165,7 milyar lira icralık kredi borcu bulunuyor”

Yılbaşından bu yana batık kredi kartı borçlarında yüzde 231,5, batık bireysel kredi borçlarında ise yüzde 76,3 oranında artış yaşandığını ifade eden Başevirgen, “Faiz oranlarında yaşanan yüksek seyir ve yüksek enflasyon, geliri yeterince artmayan vatandaşların borçlarını geri ödemelerini zorlaştırıyor. Vatandaşlar giderek yeni bir borç krizine giriyor. Merkez Bankasının hazırladığı son Finansal İstikrar Raporuna göre, varlık yönetim şirketlerinin kontrolünde ise 62 milyar liralık batık tüketici kredisi ve kredi kartı alacağı bulunuyor. Dolayısıyla vatandaşların faizleri ve icra masrafları hariç 165,7 milyar lira icralık kredi borcu bulunuyor” diye konuştu.

“İlk 10 ayda 1 milyon 110 bin kişi kredi kartı borcunu ödeyemediği için icra takibine alındı”

Başevirgen, borçlanmanın artması ve faiz yükünün de büyümesiyle bankalar ve finans kuruluşlarına borcunu vadesinde ödeyemediği için takibe alınan vatandaşların sayısının hızla arttığını söyledi. Başevirgen, “Risk Merkezinin verilerine göre bu yılın ilk 10 aylık döneminde 1 milyon 110 bin kişi kredi kartı borcunu, 934 bin 551 kişi de tüketici kredisi borcunu temerrüt süresinin sonuna kadar ödeyemedikleri için bankalar ve finans kuruluşları tarafından icra takibine alındılar. Hem kredi kartı hem de tüketici kredisi borcu yüzünden takibe alınanlar tek kişi sayıldığında toplam 1 milyon 503 bin kişi bu yılın ilk 10 ayında takibe alındı” açıklamasını yaptı.

“Kredi kartı borcu yüzünden takibe alınanlar geçen yıla göre 416 bin 247 kişi arttı”

Kredi kartı borcu yüzünden takibe alınan vatandaşların sayısını da paylaşan Başevirgen, “Kredi kartı borcu yüzünden takibe alınanların sayısı geçen yılın aynı dönemine göre 416 bin 247 kişi, bireysel kredi borcu yüzünden takibe alınanların sayısı 226 bin 100 kişi artış kaydetti. Son beş yılda bankalar ve finans kuruluşları tarafından takibe alınan ancak henüz borcunu ödeyememiş olan kişi sayısı ise 2 milyon 468 bin 551’e çıktı. Aynı nedenle varlık yönetim şirketlerinin takibinde ise 2 milyon 94 bin 503 borçlu bulunuyor” dedi.

“Son bir yılda vatandaşların toplam borcu yüzde 45,8 oranında arttı”

Borçlanma verilerini geçen yılla kıyaslayan Başevirgen, “Hem bankalar ve finans kuruluşlarının hem de varlık yönetim şirketlerinin takibinde bulunanlar tek kişi sayıldığında ise Ekim 2024 sonu itibariyle toplam 3 milyon 889 bin 635 kişi takipte bulunuyor. Son bir yılda, vatandaşların bankalar ve finans kuruluşlarına olan toplam borçları yüzde 45,8 oranında artarken, batık kredi kartı ve bireysel krediler ise yüzde 137 oranında büyüdü. Varlık yönetim şirketlerine olan borçlar ise yüzde 51,2 oranında arttı. Vatandaşların bankalara, kredi kartı ve bireysel krediler için ödediği faiz miktarı ise yüzde 237 oranında artış gösterdi” ifadelerini kullandı.

Kaynak: HABER MERKEZİ