Emekliye Yüzde 11, Kiraya Yüzde 58 Zam!

Bakırlıoğlu, Türkiye'nin ekonomik verilerinin çarpıklığını ve yaşam koşullarındaki dramatik değişimleri eleştirerek, “Böyle absürt durum ancak Türkiye’de olur” dedi.

 

Zeytinyağı Fiyatı Tartışması: TÜİK’e Cevap Verilemedi

Bakırlıoğlu, TÜİK’in Temmuz ayında açıkladığı gıda fiyatları ile ilgili ciddi şüpheler ortaya koydu. Özellikle zeytinyağı fiyatları üzerinde durarak, “Beni her şeye inandırabilirsiniz ama Temmuz ayında zeytinyağının 116 lira olduğuna inanmam. Üretici elindeki zeytinyağını 200-250 liraya satarken, raftaki fiyat 300-350 liraya kadar çıkmıştı. TÜİK ise 116 lira demiş,” diye konuştu. Bu fiyat farklarının açıklanamamasını eleştiren Bakırlıoğlu, "Tarım Bakanlığı, hileli mallar listesi yayımladı. Büyük ihtimalle, TÜİK'in sepetini hazırlayanlar tağşişli mallara tenezzül ettiler" dedi. Akhisar’dan getirdiği gerçek zeytinyağını TÜİK Başkanı’na vereceğini belirtti.

 

Yeni yılda çorbaya zam gelmiyor ! Yeni yılda çorbaya zam gelmiyor !

Bütçede Sapmalar ve Ekonomik Durgunluk Uyarısı

Bakırlıoğlu, 2025 yılı bütçesinde öngörülen enflasyon ve büyüme rakamlarının, Merkez Bankası’nın raporlarına göre tutmayacağını vurguladı. “Enflasyonun yüzde 17,5’ten yüzde 21’e çıkacağı, büyüme oranının ise IMF’nin tahminine göre yüzde 2,7’ye düşeceği öngörülüyor,” diyen Bakırlıoğlu, sanayi sektöründeki daralmaya dikkat çekti. Sanayi üretiminin, millî gelirden aldığı payın her geçen çeyrekte azaldığını ve 2024’ün ikinci çeyreğinde bu oranın yüzde 19,8’e düştüğünü belirtti.

 

Gıda Enflasyonu: Türkiye OECD’de Birinci

Bakırlıoğlu, Türkiye'nin gıda enflasyonunun OECD ülkeleri arasında zirvede olduğunu, dünyadaki diğer ülkelerin aksine Türkiye’de gıda fiyatlarının artmaya devam ettiğini söyledi. Özellikle Kumluca’daki toptancı hal fiyatlarına örnek vererek, domatesin geçen yıl aynı tarihe göre yüzde 185, salatalığın ise 10 kat arttığını belirtti. Merkez Bankası'nın gıda enflasyonu tahminini de eleştiren Bakırlıoğlu, "Gıda enflasyonu önümüzdeki dönemde daha da artacak," diyerek, çiftçilerin ve hayvancılıkla uğraşanların zor durumda olduğunu ifade etti.

 

Kira Artışı ve Emekli Maaşları: Absürt Bir Durum

Bakırlıoğlu, yıl sonunda enflasyonun yüzde 44 olmasının ardından, emeklilere ve asgari ücretlilere yapılan zam oranlarının kiralardaki artışla uyumsuz olduğunu belirtti. “Emekliye yüzde 11, memura yüzde 11 zam yapacaklar, ancak kiraya yüzde 58 zam yapılacak,” diyerek, emeklilerin gelirinin büyük kısmının kira giderine gittiğine dikkat çekti. Ayrıca, memurların maaşlarına yapılacak artışların, kiralardaki devasa artışlarla karşılaştırıldığında anlamını yitireceğini savundu. Örneğin, bir uzman öğretmenin maaşına yapılacak 5.700 TL’lik artışın, kira artışıyla eriyeceğini belirtti.

Bakırlıoğlu, Türkiye’deki barınma ve gıda krizinin en büyük sorun haline geleceğini öngörerek, bu durumu “hakikaten de sıkıntılı bir durum” olarak tanımladı.

Kaynak: HABER MERKEZİ