Orman Genel Müdürlüğü’nün orman yangınlarına seyirci kaldığını söyleyerek “Yüklenici firmanın getirdiği helikopterler yüklenicinin alt taşeronuna ödeme yapmaması veya yakıt olmaması nedeniyle yangın anında kalkış yapmadıkları elimize ulaşan tutanaklarla belgelendi ancak daha vahim iddialar da var. Firmanın 35 adet hafif sınıf helikopter teslim etmesi gerekirken ancak 24, 10 adet gece görüş helikopterinden ise sadece 1 adedini teslim ettiği iddia edilmekte. Ülkemizin ciğerleri yanarken hem Orman Genel Müdürü hem de Tarım ve Orman Bakanı seyrediyor; yazıklar olsun” dedi.
Ülkemizin Ciğerleri Yanıyor OGM Seyrediyor!
Orman Genel Müdürlüğü’nün (OGM) orman yangınlarına müdahale ederken yetersiz kalması tartışmaları sürerken, geçtiğimiz temmuz ayında İzmir’in Bergama ilçesinde çıkan yangında dört helikopter pilotunun ücretleri ödenmediği gerekçesiyle havalanmayarak yangına müdahale etmediğini basına yansımıştı ve OGM haberin çıktığı gün bir basın açıklamasıyla iddiaları kesin bir dille yalanlandığını vurgulayan Bakırlıoğlu şöyle konuştu: ” Habere konu olan iddia; yüklenici firmanın alt taşerona ödeme yapmaması ve genellikle de yabancı olan alt taşeronların da ödeme alamadığı için ormanlarımız cayır cayır yanarken kılını kıpırdatmamasıydı… Biz de konu gündeme geldiği andan itibaren takipçisi olduk. Yalancının mumu yatsıya kadar yandı ve Orman Genel Müdürlüğü’nün (OGM) iddiaları yalanlamasının üzerinden 2 ay geçtikten sonra iddiaları doğrulayan tutanaklara ulaştık. Tutanakta yer alan ‘Yabancı ekibin şirket kaynaklı sorunlarından dolayı yangın mahalline kalkış yapılamadığı’ ifadeleri OGM’nin yalan söylediğinin açık ve net belgesidir. Yaptıkları basın açıklamasıyla konun üstünü alelacele kapatmaya çalışsalar da aciziyetleri gün gibi ortaya çıkmıştır. Bu dakikadan sonra Orman Genel Müdürü bir dakika bile koltuğunda oturmamalıdır. Hem yurttaşlarımızı ve kamuoyunu yalan söyleterek yanılttığı hem de ormanlarımızın yanmasına seyirci kaldığı için derhal istifa etmelidir. Yüklenici firmanın getirdiği helikopterler yüklenicinin alt taşeronuna ödeme yapmaması veya yakıt olmaması nedeniyle yangın anında kalkış yapmadıkları tutanaklar ile belgelendi ancak daha vahim iddialar da var. Yüklenici firmanın sözleşmede yazan sayıda helikopterleri teslim edemediği de ifade ediliyor.
Firmanın 35 adet hafif sınıf helikopter teslim etmesi gerekirken ancak 24, 10 adet gece görüş helikopterinden ise sadece 1 adedini teslim ettiği iddia edilmekte. Benzer sıkıntıların geçen senede yaşandığını hatırlatarak soruyorum; bu sözleşme neden fesih edilmedi? En önemli soru belki de bu. Hem helikopter teslim edilmemiş hem de eksik teslim edilen helikopterler kalkış yapmamış. Bu durum kabul edilebilir bir şey değil. OGM’nin yükümlülüklerini yerine getirmeyen firmalara ceza vermesi ya da yaptırım uygulamasının da ülkemizin ciğerleri olan ormanlarımız küle dönerken hiçbir anlamı yoktur. Bu manzaraların yaşanmaması için yapılacak şey hiç vakit kaybetmeden kendi filomuzu kurmak olacaktır. 100 araçlık bir filodan bahsediliyor ama yangın olduğunda ortada helikopter yok. Olan da ya parasını alamadığı için ya da yakıtı olmadığı için kalkış yapamıyor. Bu helikopterler kağıt üstünde var ama yangın anında gökyüzünde yok! Buradan Tarım ve Orman Bakanı’nı da konun takipçisi olmaya ve gerekli müdahaleleri bir an önce yapmaya davet ediyorum. Ülkemizin ciğerleri yanarken hem Orman Genel Müdürü hem de Tarım ve Orman Bakanı seyrediyor; yazıklar olsun…”
Bakırlıoğlu; ayrıca konuyla ilgili Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’nın yanıtlaması talebiyle soru önergesi de verdi. Önergede şunları sordu:
1- 2024 yılı orman yangınlarıyla mücadele sezonunda yangınlara kaç adet hafif sınıf helikopter ile müdahale edilmiştir?
2- İhaleyi alan yüklenici firma THK Gökçen Havacılık - MGİ Defence sözleşmede yazılan yükümlülüklerini yerine getirebilmiş midir?
1. 3-Getiremesiyse neden sözleşme fesih edilmemiştir?
3- Bu firmaya 2022-2023-2024 yıllarında ne kadar Amerikan doları ödeme yapılmıştır?
4- Sözleşmedeki yükümlülüklerini yerine getiremeyen bu firmaya ne gibi bir yaptırım uygulanmış ve ne kadar ceza kesilmiştir?
5- Yangın anında havalanmayan yabancı pilotlar ile ilgili kaç tutanak tutulmuştur ve ORBİS sistemine girişi yapılmıştır?
6- Helikopterlerin sözleşmede yazan miktardan az yakıt bulundurulması nedeniyle kaç tutanak tutulmuştur ve ORBİS sistemine girişi yapılmıştır?
7- Tankerinde yakıt bulunmadığı için yangın anında kalkış yapamayan helikopter sayısı kaçtır?
8- 2024 senesinde yüklenici firmanın gece görüşlü helikopter sözleşmesine göre 10 adet gece görüş helikopteri bulunması gerekirken bir tane bile tedarik edemediği iddiaları doğru mudur?
9- 2023 yılında kaç orman yangını çıkmış ve ne kadar orman alanı yanmıştır?
10- 2024 yılında kaç orman yangını çıkmış ve ne kadar orman alanı yanmıştır?