Eurovision Şarkı Yarışması, katılımcı İsrail'in bu hafta temsilcisini açıklamasının ardından artan boykot çağrılarıyla karşı karşıya.

20 yaşındaki Eden Golan, TV'de yayımlanan yetenek yarışmasında Aerosmith'in I Don't Want to Miss a Thing şarkısını yorumlamasının ardından ülkesi adına performans sergilemek üzere seçildi. Golan siyasi yönü ağır basan performansında şarkıyı, 7 Ekim'deki saldırıların ardından Hamas'ın rehin aldığı İsraillilere ithaf etti.

İsrail'de doğan ancak Rusya'da büyüyen Golan, ülkesinin yarışmaya 46. katılımında sahne alacak. Eurovision 'a 1973'te dahil edilen İsrail, tarihinde yarışmaya Avrupa dışından katılan ilk ülke olmuştu. Öte yandan Filistinlilerin yaşadığı insani kriz devam ederken organizatörler, İsrail'in Gazze Şeridi'ndeki askeri operasyonları nedeniyle ülkenin yarışmadan atılması yönünde artan çağrılarla karşı karşıya.

Geçen ay İzlanda Besteciler ve Söz Yazarları Derneği yaptığı açıklamada İsrail'in, "neşe ve iyimserliğin nitelediği" bir etkinliğe katılmasının askeri faaliyetleriyle bağdaşmayacağını belirterek İsrail'in yarışmadan uzaklaştırılması çağrısında bulunmuştu.

İsrail'in diskalifiye edilmemesi halinde kendi ülkelerinin yarışmaya katılmasına karşı çıkacağını belirten dernek, bu yönde bir imza kampanyası başlatarak 10 binin üzerinde imza toplamıştı.

İzlanda bu kınamalarda yalnız değil. İsveç, Finlandiya ve Danimarka'nın da aralarında yer aldığı bir dizi ülkeden müzisyen, bu ülkenin yarışmadan çıkarılması yönünde çağrı yapıyor.

Finlandiya'da müzik sektöründen 1400'den fazla profesyonel isim, İsrail'in men edilmesi için açılan imza kampanyasına katılarak Ukrayna'yı istilasının ardından Rusya'nın yarışmadan çıkarılmasını talep eden ilk ülkelerden biri olan Finlandiya'nın ulusal yayıncısını çifte standart uygulamakla suçlamıştı.

2022'de Ukrayna'daki askeri faaliyetlerinin ardından Rusya'nın yarışmaya katılması, uzaklaştırılmasını talep eden birçok ülkenin eleştirilerinin ardından yasaklanmıştı. Rusya çıktıktan sonra yarışmaya geri dönmedi.

Danimarkalı ve Norveçli müzisyenler de benzer mektuplar kaleme alırken aralarında Robyn, Fever Ray ve First Aid King'in de bulunduğu İsveçli sanatçılar, İsrail'i savaş suçlarıyla itham eden bir açık mektubu imzalamıştı.

Yarışmayı düzenleyen Avrupa Yayın Birliği (AYB) çağrıları şöyle yanıtlamıştı:

Eurovision Şarkı Yarışması, Avrupa ve Ortadoğu'daki kamu yayıncılarının yarışmasıdır (hükümetlerin değil) ve İsrail'in kamu yayıncısı 50 yıldır yarışmaya katılıyor.

Eurovision Şarkı Yarışması, dünya çapındaki izleyicileri müzik aracılığıyla birleştiren, siyasi olmayan bir etkinlik olmaya devam ediyor.

The New York Times'a konuşan Avrupa Yayın Birliği Genel Direktörü Noel Curran ise Ukrayna ve Gazze'deki durumların "farklı" olduğunu ısrarla belirtmişti:

Savaşlar ve çatışmalar arasında karşılaştırma yapmak karmaşık ve zor bir şey ve siyasi olmayan bir medya kuruluşu olarak bunu yapmak bize düşmez.

Manisa Büyükşehir Belediyesi'nden Gençlere Ücretsiz Video ve Ses Kayıt Stüdyosu Desteği Manisa Büyükşehir Belediyesi'nden Gençlere Ücretsiz Video ve Ses Kayıt Stüdyosu Desteği

Daily Telegraph'a konuşan İsrailli bir yetkili de boykot çağrılarıyla gerekçelerinin "saçma" olduğunu söyleyerek Olly Alexander gibi imzacıları "İsrail karşıtı yanlılıkla" suçlamıştı.

The Independent yorum için Eden Golan'ın ekibiyle temasa geçse de henüz yanıt alamadı.

Eurovision Şarkı Yarışması bu yıl mayısta İsveç'in Malmö kentinde düzenlenecek.

Kaynak: Independent