“ÜRETİCİ İÇİN GEREKEN ADIMLARIN ATILMASI GEREKİYOR”

Başkan İksir, “ En temel gıdaların arasında bulunan süt ve süt ürünlerine ulaşım gün geçtikçe zorlaşmaktadır. Özellikle hayvancılık ve tarım ile aynı eksende ilerleyen süt sektörü bu iki önemli alanın sürdürülebilirliği doğru orantılı hareket etmektedir. Ulusal Süt Konseyi'nin (USK), 15 Ekim'den itibaren geçerli olmak üzere çiğ süt tavsiye satış fiyatını litrede brüt 8,5 TL olarak belirlenmiş olup; bugün itibarıyla üreticilerimizin eline kesintiler çıktıktan sonra ortalama 8 lira geçmektedir. Bazı yerlerde ise bu fiyatın da altında çiğ süt satılmaktadır. Süt üreticilerinin refahı için süt ve yem dengesinin 1,5 seviyesinde olması gerekmekte olup üreticiye sürdürülebilir gelir sağlanması amacıyla gerekli adımların atılması gerekmektedir” dedi.

“SÜT – YEM DENGESİ SAĞLANMALI”

Sözlerine devam eden İYİ Parti Manisa İl Başkanı Ali Zafer İksir, 1 kg süt fiyatıyla, 1,5 kilo yem dengesi sağlanması gerektiğine vurgu yaparak, “Sütü uygun fiyatlarda tüketmek için üretimin artırılması gerekmektedir. TÜİK 2022 yılında çiğ süt üretiminin bir önceki yıla göre yüzde 7,1 oranında azaldığını açıkladı. Süt üretimindeki maliyetlerin her geçen gün artmasından dolayı süt - yem dengesi, beklenen  1,5 seviyelerinden çok uzakta, 1 civarındadır. Yani Üreticimiz bir kilogram süt satarak ancak bir kilogram yem alabilmektedir. Bu şekilde üretime devam edilebilmesi her geçen gün zorlaşmaktadır. Süt üreticileri için 1 kg süt ile 1,5 kilo yem dengesi oluşturulmalıdır. Üretici ve yetiştiriciye refah seviyesini artıracak sürdürülebilir bir gelir sağlanmalı, hayvancılık destekleri artarak devam etmeli, sürekli artan yem fiyatlarına yönelik radikal tedbirler alınarak yem fiyatları makul seviyelere çekilmelidir” dedi.

“ YA SÜT FİYATLARINI ARTTIRIN YADA YEM FİYATLARINA BİR DÜZENLEME GETİRİN”

Gözler asgari ücret zammında, beklenti 30 bin lira Gözler asgari ücret zammında, beklenti 30 bin lira

 Başkan İksir sözlerinin sonunda şunları söyledi, “ Süt – Yem dengesini yakalayamayan üretici artık damızlık hayvanlarını kesime göndermeye başladı. Süt üretiminin azalması halkın süt ve süt ürünleri yüksek maliyetlerle ulaşması anlamına geliyor. Yüksek maliyetle alım gücünün azalması da sağlıksız nesillerin yetişmesi demek. Üretimin devam etmesi için ya çiğ süt fiyatları artırılmalı ya da yem fiyatlarını düşürmeye ve kontrol etmeye yönelik tedbirler alınmalıdır. Çiğ süt desteği artırılmalı, ödemeler erkene çekilmelidir. Böylece üretim artmalı bu şekilde halkımız da ucuz ve sağlıklı ürünlere rahatça ulaşabilmelidir"