Bazı kanser türlerinde kullanılan medikal ürünler için Sağlık Uygulamaları Tebliği’nde (SUT) bir yılı aşkın süredir güncelleme yapılmadığına dikkat çeken CHP Manisa Milletvekili Bekir Başevirgen,

“Kolon, mesane, rahim ağızı kanseri ile mücadele eden ve daha birçok kanser hastasının kullanmak zorunda olduğu ürünler yurt dışından dövize endeksli olarak getiriliyor. 2024 Ocak ayında 5 bin 280 lira olan malzeme bedeline karşılık SGK 2 bin 468 lira ödüyor ve hastanın cebinden de 2 bin 811 lira çıkıyordu. Mayıs ayında malzeme bedeli 6 bin 270 liraya yükselirken SGK’nın ödediği katılım payı aynı kaldı. Hastanın cebinden çıkan tutar ise 3 bin 800 liraya yükseldi. Emekliler, neredeyse maaşlarının yarısına denk gelen katılım payları ödüyor. SUT bir an önce reel döviz kuru baz alınarak güncellenmelidir” dedi.

CHP Manisa Milletvekili Bekir Başevirgen, bazı kanser türlerinde kullanılan medikal ürünler için Sağlık Uygulamaları Tebliği’nde bir yılı aşkın süredir güncelleme yapılmadığını söyledi. Döviz kurunun artmasıyla medikal ürün fiyatlarının yükselmesine rağmen SGK’nın ödediği katılım payının aynı kaldığını ve hastaların neredeyse emekli maaşının yarısı kadar ödeme yaptığını belirten Başevirgen, konuya ilişkin bir açıklama yaptı.

“Sağlık harcamaları için kesilen tutar ciddi bir kara delik oluşturuyor”

Sağlık harcamaları için emeklilerden kesilen katılım paylarına dikkat çeken Başevirgen,

“10 bin lira ile yaşamaya çalışan emeklilerin maaşlarından sağlık harcamaları için kesilen tutar ciddi bir kara delik oluşturuyor. Emeklilerin yaşa bağlı olarak ortaya çıkan hastalıklar için kullandıkları ilaçların yanı sıra, özellikle kanser gibi hastalıklarla mücadele eden hastaların sürekli temin etmeleri gereken ve bir kısmı da hasta tarafından ödenen medikal ürünler de emekliler için büyük bir maddi yük oluşturuyor” dedi.

Yunusemre miniklerin sağlığına öncelik verdi Yunusemre miniklerin sağlığına öncelik verdi

“Emeklilerin cebinden fatura tutarının yüzde ellisi kadar katkı payı çıkıyor”

Bazı kanser türlerinde kullanılan medikal ürünler için Sağlık Uygulamaları Tebliği’nde (SUT) bir yılı aşkın süredir güncelleme yapılmadığını da hatırlatan Başevirgen,

“Kolon, mesane, rahim ağızı kanseri ile mücadele eden ve daha birçok kanser hastasının kullanmak zorunda olduğu ürostomi torbası, ostomi pastası, ostomi adaptörü gibi ürünler yurt dışından dövize endeksli olarak getiriliyor. Döviz kuru her geçen gün artmasına rağmen SUT güncellemesi yapılmadığı için devletin ödediği katkı payı aynı kalıyor. Aylık veya iki aylık olarak temin edilen ürünler için fiyat adet ve markaya göre değişmekle birlikte emeklilerin cebinden yaklaşık fatura tutarının yüzde ellisi kadar katkı payı çıkıyor” ifadelerini kullandı.

“Emekliler ekonomik koşullarla sağlıkları arasında tercih yapmak zorunda kalıyor”

Katılım paylarındaki fiyat farklarını da dile getiren Başevirgen,

“2024 Ocak ayında dolar kuru 30,36 liraydı ve bu medikal ürünler için 5 bin 280 lira olan malzeme bedeline karşılık SGK 2 bin 468 lira ödüyor ve hastanın cebinden de 2 bin 811 lira çıkıyordu. Mayıs ayına gelindiğinde ise dolar kuru 32,70 liraya yükseldi. Malzeme bedeli 6 bin 270 liraya çıkarken SGK’nın ödediği katılım payı aynı kaldı ancak hastanın cebinden çıkan tutar 3 bin 800 liraya yükseldi.

Ekonomik koşullarla sağlıkları arasında tercih yapmak zorunda bırakılan emekliler bu tercihi ne yazık ki sağlıklarını riske atmaktan yana kullanıyorlar. Aldığı maaşı ucu ucuna yetirmeye çalışıp kıt kanaat geçinme mücadelesi veren emeklilerin sırtına binen bu ek sağlık harcamaları nedeniyle hastalar günlük kullanmaları gereken ürünleri iki, hatta üç gün üst üste kullanarak tasarruf etmeye çalışsalar da ciddi bir enfeksiyon riski ile de karşı karşıya kalıyorlar” diye konuştu.

“Sut bir an önce reel döviz kuru baz alınarak güncellenmelidir”

SUT’un reel döviz kuru baz alınarak güncellenmesi gerektiğini belirten Başevirgen,

“Mümkün olan en yüksek bedensel ve ruhsal sağlık standardına sahip olma hakkı, kısaca ‘sağlık hakkı’ uluslararası hukukla korunan temel bir insan hakkıdır. Anayasamıza göre devlet sağlık hizmetlerini herkesin beden ve ruh sağlığını koruyarak hayatını sürdürebileceği şartları sağlamakla ve bunun için gerekli düzenleme ve denetimleri yapmakla yükümlüdür.

Yaşanan derin ekonomik krizi her geçen gün daha da ağır bir şekilde hissettiğimiz bu dönemde, sağlık harcamaları için alınan ilave ücretler özellikle emeklilerin ve dar gelirlilerin hayatlarını daha da zorlaştırıyor. SUT’un bir an önce reel döviz kuru baz alınarak güncellenmesi ve SGK’nın ödediği katkı payının artırılması gerekiyor. 10 bin lira maaş alan emeklilerin, maaşlarının neredeyse yarısına denk gelen katılım paylarını ödemek gibi bir lüksleri bulunmuyor” dedi.

Kaynak: HABER MERKEZİ